On-kruid: Natuurlijke barometer


On-kruid: Natuurlijke barometer

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

De natuur kent geen onderscheid tussen planten, mensen of het weer. Maar het leven op aarde heeft wel een duidelijk verband met het weer. De gedragingen van planten in de natuur kunnen ons veel vertellen over de weersverwachtingen. Let maar eens op de bloemen.

Als de bloemen nog niet open zijn en dicht blijven en de zon zijn hoogste punt al heeft bereikt, dan is de kans groot dat we bewolking of regen krijgen. De wat kleinere bloempjes fungeren het best als barometers, omdat ze zo teer zijn en niet goed tegen regendruppels of hagel kunnen. Als de bloemen beschadigen kunnen ze geen zaad meer voortbrengen.

Gelukkig bezitten de bloemen een ingebouwd mechanisme waardoor de bloemen zich sluiten als er te veel vocht in de lucht zit. Zo gauw als de zon ook maar enige zonnestralen door de wolken laat vallen, gaan de bloemen open, zodat de insecten kunnen zorgen voor de verstuiving en de voortplanting. De oude volkeren maakten dankbaar gebruik van al die natuurlijke barometers.

Zo hebben dennenappels de gewoonte om open te gaan als het mooi weer wordt. Ze sluiten zich pas weer als er te veel vocht in de lucht zit. Daardoor kun je precies zien of er weersveranderingen aan zitten te komen.

Hang maar eens wat dennenappels op aan een touwtje, het liefst onder een overkapping. Daar fungeren ze het best als een natuurlijke barometer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden