<p>Carolina Mc Cormack – van Zanten heeft een voedseldeelkast in haar voortuin staan aan de Elzenstraat in Brakel. Het is heel simpel: "Plaats in de kast wat je kunt missen en neem mee wat je kunt gebruiken."&nbsp;</p>

Carolina Mc Cormack – van Zanten heeft een voedseldeelkast in haar voortuin staan aan de Elzenstraat in Brakel. Het is heel simpel: "Plaats in de kast wat je kunt missen en neem mee wat je kunt gebruiken." 

Voedsel onderling delen vanuit een kast

Een kast vol eten, wie iets kan gebruiken mag het eruit halen, wie iets overheeft mag het brengen. Met elkaar inzetten tegen voedselverspilling, maar vooral ook een gebaar voor de ander. Zo’n voedseldeelkast, of Little Free Pantry zoals het in het buitenland heet, staat sinds kort ook in de Bommelerwaard. In de voortuin van Carolina Mc Cormack – van Zanten in Brakel.

door Marielle Pelle

Brakel - “Voedselverspilling is in principe het eerste doel waar deze voedseldeelkast om draait, maar voor mij gaat het er ook om dat ik er anderen mee kan helpen”, vertelt Carolina Mc Cormack – van Zanten. Ze besloot in haar voortuin een voedseldeelkast te plaatsen.

Een platform
“Ik las een artikel over een voedseldeelkast in het noorden van het land. De praktische werking van het doel sprak me aan. Ook hier, al wordt er niet over gesproken, zijn er mensen die het financieel niet breed hebben. Ik ben gaan zoeken en ontdekte dat er op veel plaatsen in Nederland deelkasten zijn, veel in het noorden van het land, maar ook in de Bollenstreek, Nijkerk, Eindhoven en veel meer plaatsen, maar ik kon er geen vinden in de Bommelerwaard.” Mc Cormack besloot zelf een kastje te gaan verven en in haar voortuin aan de Elzenstraat in Brakel te plaatsen. Ook startte ze de facebookpagina Voedsel DeelKast Bommelerwaard. “Ik hoop dat er straks meer mensen in de Bommelerwaard een deelkast gaan plaatsen. Ze kunnen dan contact met me zoeken en met elkaar kunnen we één platform vormen.”

Voedselverspilling
“Juist nu kom ik erachter dat mensen met een koophuis geen beroep kunnen doen op voorzieningen. Juist nu lees je schrijnende verhalen. Je leest ze wel, maar je hoort ze niet persoonlijk, misschien is dat nog wel het meest schrijnende. En dat is het voordeel van deze voedseldeelkast, als je je schaamt, kom je in de avond langs. Er zijn veel opties om hier onzichtbaar gebruik van te maken.” Mc Cormack benadrukt dat het gebruik van de kast niet alleen is voor mensen die het financieel zwaar hebben, maar ook voor mensen die zich mee in willen zetten voor voedselverspilling, want dat is uiteindelijk de doelstelling van deze deelkasten.

Wereldwijd
Mc Cormack knutselde het kastje zelf, naar een idee op Pinterest, waar veel over dit onderwerp te vinden is. “Voedseldeelkasten komen veel voor op internet. Het is over komen waaien uit Amerika en heeft inmiddels wereldwijd vorm gekregen. In het buitenland heet het Little Free Pantry. In sommige landen noemen ze het ook wel een Blessing Box, dat is eigenlijk nog mooier.”

Ook in Nederland zijn er steeds meer deelkasten. Er zijn steden waar er wel vier kasten in één wijk staan. Er is dus veel vraag naar. “In sommige plaatsen heet het geen voedseldeelkast, maar buurtkastje, het komt allemaal op hetzelfde neer. Op internet kun je veel voorbeelden vinden. De kastjes staan bij mensen in de voortuin, maar hangen bijvoorbeeld ook bij dorpshuizen aan de muur. Er is op veel manieren vorm aan te geven.” Mc Cormack vertelt enthousiast, maar ook bewogen, en hoopt dat het ook in de Bommelerwaard vorm gaat krijgen.

Kost niets
“Voedselverspilling is het eerste doel waar deze kast om draait, maar voor mij niet. Het gaat mij er vooral om om anderen te kunnen helpen. Het kost mij niets. Het kost me geen tijd, geen geld en geen moeite, maar ik kan wel iets voor een ander betekenen.”

Het gebruik van de voedseldeelkast heeft wel regels. Er mogen geen alcohol, drugs of rookwaren in geplaatst worden. Ook aangebroken verpakkingen en bederfelijke waren zijn niet welkom. Houdbare producten wel! Mc Cormack vat het kort samen: “Plaats in de kast wat je kunt missen en neem mee wat je kunt gebruiken.”

Mc Cormack spreekt eerlijk uit: “Het is nu afwachten wat er op me af komt. Laten we voor elkaar blijven zorgen. Niet klagen en zeuren, maar kijken wat we wel kunnen en waar we kunnen delen. Want wie goed doet, wie goed ontmoet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden