On-kruid: Winteriris

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Het is goed mogelijk om het gehele jaar rond kleur in je tuin te brengen, zélfs in de wintermaanden. De zoet geurende winteriris (Unguicularis), ook wel Algerijnse iris genoemd, toont juist zijn schoonheid van november tot maart. De fel gekleurde, violet-achtige bloemen, met een gele keel, zijn duidelijk de blikvanger in je wintertuin.

De winteriris is dan ook duidelijk het buitenbeentje van de irisfamilie, die meestal in het voorjaar en de zomer bloeien. Maar de winteriris houdt, net zoals zijn soortgenoten, van zonneschijn en lichte schaduw. Deze stijlvolle plant met zijn mooie, gevormde, frisgroene bladeren gedijt daarom ook perfect in de buurt van een boom of een schutting.

Als er één plant winterhard is, dan is het wel de bloembol van de winteriris, die oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. De winteriris verdraagt een temperatuur van min 15 graden onder nul!

Omdat de violet-achtige bloem deels schuil gaat achter zijn bladeren, kun je het beste deze rondom de bloem wat weg snoeien, zodat de irisbloem in volle pracht en praal te bewonderen is. Maar snoei zeker niet teveel, want de bladeren vormen tevens bescherming tegen de kou.

In het wild kom je ze ook massaal tegen in Griekenland. De naam ‘iris’ verwijst ook naar de Griekse mythologie, daarin is Iris de Godin van de Regenboog.

Hopelijk heeft u niet teveel slakken in uw tuin, want slakken zijn dol op de winteriris.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden