On-kruid: Primula

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Als de primula gaat bloeien, loopt de winter op zijn einde. Dit optimistisch plantje heb ik zelfs wel eens onder de sneeuw uit zien groeien. Daarna zijn de gele, paarse en rode primula’s prachtig gaan bloeien. Heeft u de primula’s al vroeg binnenhuis in een pot staan? Zet ze dan, als ze uitgebloeid zijn, in de tuin. Dan heb je er nog jarenlang plezier van.

Er is ook een wilde primula, de sleutelbloem. Ook deze behoort tot de sleutelbloemfamilie. Deze heeft zijn naam te danken aan een legende die als volgt gaat:

Hemelpoortbewaarder Petrus bezit een sleutelbos met een goudensleutel van de hemel. De sleutel liet hij per ongeluk uit zijn handen vallen en deze kwam op de aarde terecht. Vanaf dat moment groeide er een plant met goudgele bloemen, die men sleutelbloem noemde.

Veel mensen weten niet dat de bloemen van de (onbespoten) primula eetbaar zijn, en een anijsachtige smaak hebben. Mijn tante deed de bloemen door het pannenkoekbeslag. Ze noemen ze ‘voorjaarspannenkoeken’. Hieronder vindt je het recept van deze pannenkoeken.

Je hebt nodig: 200 gram bloem, 2 eieren, halve liter melk, 2 eetlepels suiker, boter, wat zout, wat vanillepoeder en een half kopje primulabloempjes. Meng de bloempjes door het beslag, doe wat boter in de pan en bak de pannenkoeken af. “Je proeft het voorjaar”, zei mijn tante altijd, terwijl ze de eerste hap nam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden