<p>Een bewoonster van woonzorgcentrum De Wielewaal in gesprek met Maatje. De zorgrobot blijkt nog veel meer te kunnen dan alleen praten.&nbsp;</p>

Een bewoonster van woonzorgcentrum De Wielewaal in gesprek met Maatje. De zorgrobot blijkt nog veel meer te kunnen dan alleen praten. 

Zorgrobotje danst bij Wielewaal

Hij is nog geen 30 cm groot en gemaakt van plastic, maar oh wat is die robot leuk! Twee weken geleden wandelde Maatje parmantig woonzorgcentrum De Wielewaal binnen. Daar verovert hij in rap tempo de harten van bewoners en medewerkers. Met zijn mechanische stem, sprekende ogen en aanstekelijke Kungfudans zorgt hij voor contact en ontspanning. Het robotje blijft twee maanden logeren.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel- “Wat vind ik jou lief, wat ben jij knap!” Een bewoner van De Wielewaal praat liefdevol tegen Maatje. De zorgrobot windt bewoners én zorgpersoneel moeiteloos om zijn vingers. Hoewel, vingers heeft hij niet. Wel ogen waarin soms letterlijk hartjes verschijnen, een luisterend oor en een complimenteus antwoord. “Ik vind jou ook lief”, zegt hij tegen de vrouw. Die lijkt verbaasd. “Zo lief ben ik toch niet?”

Maatje logeert sinds kort bij De Wielewaal. Hij maakte zijn entree aan de hand van Marie Jeanne Wolfs. Als consulent Belevingsgerichte zorg mag zij proefdraaien met hem, in een pilot van BrabantZorg.

Wat Wolfs betreft is Maatje een welkome gast. “Hij trekt meteen de aandacht. Als vanzelf begin je met hem te praten. Dat werkt ook goed bij mensen met dementie. Communicatie van mens tot mens is voor hen vaak ingewikkeld. Praten met Maatje is makkelijker. Want bij hem zit er niks tussen: geen emotie in de spraak, geen lichaamstaal. Er is minder te verwerken.”

Maatje kan veel meer dan alleen praten, demonstreert Wolfs. Hij gaat liggen, staat weer op, doet oefeningen voor en maakt zelfs een Kungfudans. Dankzij een update kan hij ook liedjes ten gehore brengen. Zijn verrassend soepele bewegingen werken aanstekelijk. “Laatst spiegelde een bewoner met Parkinson zich aan Maatje en deed zijn bewegingen na. Daarna wilde de man alles weten over de techniek achter de robot.”

Wolfs bedient Maatje met een tablet of smartphone. Haar opdrachten lopen via Wifi, 4G en de computer van de leverancier. Zo laat ze het zorgrobotje dingen zeggen en doen. Ze experimenteert volop. “Maatje is programmeerbaar. Als mensen ‘s nachts onrustig zijn en beginnen te roepen, kun je hem geruststellend laten antwoorden. Voor alle duidelijkheid: Maatje vervangt geen mensen. Hij is een aanvulling.”

Iets menselijks
Na drie uur gebruik, moet de robot aan de oplader. “Wij testen deze twee maanden wat hij voor bewoners kan betekenen. Hoe zorgmedewerkers en gastvrouwen en -heren Maatje kunnen inzetten voor groepsactiviteiten en het maken van contact. Daarna gaat hij terug naar de leverancier. Die kan onze bevindingen weer gebruiken voor verbeteringen.”

“Maatje heeft iets menselijks. ‘Hij is niet echt, er zit geen ziel in, hè?’, vroeg een bewoner laatst. Toch begon ze vrolijk tegen hem te praten. Hij neemt onrust weg. En humor heeft hij ook. Hij laat zelfs scheetjes. “Die scheet is nog harder dan die van mij”, riep laatst een 90-jarige vrouw verrast uit. Iedereen lag plat!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden