<p>Leerlinge Malak voert een voetbaltruc uit met behulp van een voetbalapp, terwijl ze gecoacht wordt door Touzani.</p>

Leerlinge Malak voert een voetbaltruc uit met behulp van een voetbalapp, terwijl ze gecoacht wordt door Touzani.

(Foto: Valerie van Oord)

Wereldberoemde Touzani coacht groep 8

Dertig leerlingen van groep 8 van openbare basisschool De Walsprong in Zaltbommel kregen vorige week donderdag een actieve en inspirerende les van Soufiane Touzani. Touzani is één van de beroemdste straatvoetballers ter wereld.

Zaltbommel - Slechts 30 minuten voor het moment suprême werd verteld wie er ’s middags te gast zou zijn op school. De reacties waren natuurlijk uitbundig en vol ongeloof. Uitgerust met bal kwam Soufiane Touzani onder luid gejuich de gymzaal binnen. Malak, leerlinge van groep 8, was totaal overdonderd. Zij wil heel graag profvoetbalster worden. “Dit was écht een hele grote verrassing voor mij. Ik had niet durven dromen dat ik ooit mijn grote idool live zou kunnen zien!”

In de introductie vertelde Touzani zijn inspirerende levensverhaal. Ademloos werd er toegekeken en geluisterd. Centraal stond de overstap van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Aan de hand van zijn ervaringen en levenshouding gaf hij een belangrijke boodschap mee: ‘Doelen stellen, nooit opgeven en blijf geloven in jezelf’. De leerlingen mochten natuurlijk ook vragen stellen. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Touzani gaf daarop uitgebreide antwoorden en had daarnaast ook nog tijd voor voetbaltrucs, een panna-battle en een fotosessie.

Coachen naar de middelbare school
De overgang van basis- naar middelbaar onderwijs is voor ieder kind een spannende en belangrijke stap. Daarbij krijgen niet alle kinderen van huis uit dezelfde ondersteuning. Dit jaar, met onderwijs op afstand en online open dagen, zijn die verschillen nog groter dan anders. Daarom heeft de Gelijke Kansen Alliantie Soufiane Touzani, vanwege zijn grote, trouwe aanhang onder kinderen en jongeren die hij dagelijks bereikt met zijn voetbalvideo’s en een optimistische boodschap, gevraagd om 12 groepen acht, één in elke provincie, naar de middelbare school te coachen.

Rolmodel
Het geloof in eigen kunnen (‘self-efficacy’) is de sleutel tot succes, blijkt uit onderzoek. Boodschappen afkomstig van rolmodellen (‘credible messengers’) hebben hierbij, zeker bij kinderen, een grotere impact. Soufiane Touzani is, als pionier van het freestyle voetbal, oprichter van FC Straat en bekendheid via zijn YouTubekanaal ‘Touzani TV’, zo’n credible messenger. Met zijn eigen ervaringen en positieve levenshouding gaat hij de klassen in om leerlingen te motiveren hun talenten te ontwikkelen. ‘Doelen stellen, geloven in jezelf en nooit opgeven’ is zijn boodschap.

De Gelijke Kansen Alliantie werkt voor dit project samen met het programma IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool dat op 11 van de 12 basisscholen in dit project loopt. Binnen dit programma komt de rol van Touzani als coach, motivator en rolmodel volledig tot zijn recht.

Coachingstraject
Om de leerlingen met vertrouwen de overstap te laten maken, zal Touzani hen live, digitaal én via whatsapp door groep 8 en naar de middelbare school coachen. In groep 8 komt heel wat op kinderen af. Van schooladvies tot schoolkamp, van musical tot de keuze voor een middelbare school. Hoe bereid je je voor op een nieuwe klas? Hoe haal je het beste uit jezelf op school en daarbuiten? Vanaf 2 maart gaat Soufiane de klas in om juist leerlingen in de situatie die dit jaar nog uitdagender is dan anders, te motiveren én te inspireren.

Gelijke Kansen Alliantie
Het coachingstraject met Soufiane Touzani vindt plaats in opdracht van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA), een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Binnen de GKA werken 50 gemeenten, honderden scholen en maatschappelijke organisaties samen aan het bevorderen van kansengelijkheid. In deze samenwerking staat het verbinden van school, thuis en omgeving van kinderen en jongeren centraal.

IMC Basis
IMC Basis is een programma van Stichting IMC Weekendschool dat de horizon van leerlingen van groep 7 en 8 verbreedt. Toekomstperspectieven, verbondenheid, zelfvertrouwen en het aanleren van levensvaardigheden staan hierbij centraal.

Deze gastles en coaching van Touzani past heel goed bij wat De Walsprong nastreeft: een kansrijke toekomst voor alle kinderen! Het was een zeer geslaagde en onvergetelijke middag!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden