On-kruid: Daslook (Allium Ursinum)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Daslook wordt ook wel ‘knoflook uit het bos’ genoemd. De bladeren van de daslook, met hun typische knoflookgeur, komen al vroeg in het voorjaar boven de grond. Zo profiteren ze van het licht voordat de bladeren aan de bomen verschijnen en ze de bodem bedekken met hun schaduw. Daardoor kan hij al vroeg in het voorjaar weelderig uitbreiden, zodat de witte daslookbloemen in mei de bodem wit kleuren.

Daslook behoort tot de lookfamilie, waar ook de knoflook en de uien toebehoren. De naam daslook zou voortkomen uit het verhaal dat de dassen als eerste het daslook eten als ze uit hun winterslaap komen.

Daslook is al eeuwen bekend als een gezonde plant die veel vitamine C, ijzer, magnesium, zwavel en een schimmeldodende werking heeft. Daarnaast werkt daslook bloeddrukverlagend en heeft het een gunstige invloed op de lever, de maag, de spijsvertering, de huid en de organen. Er kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden bij overmatig gebruik, maar de sterke knoflooksmaak zorgt er voor dat je er niet teveel van eet.

Gebruik de fijngesneden bladeren tot de bloei en verwerk deze in kruidenboter, kruidenkwark, pesto of met een plakje kaas op het brood. De bloemen smaken goed in salades.

Vanaf november tot februari kunnen de knolletjes geoogst worden, die bezitten dezelfde eigenschappen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden