<p>Schrijver Appie de With, met de op de achtergrond de ru&iuml;ne van de oude kasteelmuren van Kasteel Brackel op Landgoed Brakel. Hier speelt zich het boek &#39;Stasekijn van Brackel&#39; af.</p>

Schrijver Appie de With, met de op de achtergrond de ruïne van de oude kasteelmuren van Kasteel Brackel op Landgoed Brakel. Hier speelt zich het boek 'Stasekijn van Brackel' af.

Naar de markt in Sautbommel...

Hoe betrek je kinderen bij de geschiedenis uit de regio? Hoe maak je geschiedenisverhalen interessant voor kinderen? Na een bezoek van een schoolklas in oktober 2020, dat in het teken stond van de Kinderboekenweek ‘En toen…’, besloot Appie de With uit Gorinchem zelf de geschiedenis levend te maken en schreef een kinderboek dat zich afspeelt op kasteel Brakel.

door Marielle Pelle

Brakel - “De juf van de basisschool nam contact op voor een rondleiding langs de oude gebouwen op Landgoed Brakel. Ik liep met de kinderen langs de kerk, het Spijker, Huis Brakel en natuurlijk de oude kasteelruïne in het bos. Toen ging het broeden in me. Tijdens de rondleiding waren de kinderen zo geïnteresseerd, voordat de kinderen weer in de klas zaten, wist ik dat ik hier iets mee moest”, vertelt De With. Hij was elf jaar docent in Poederoijen en later op een mbo-school in Gorinchem. “Geschiedenis, en vooral verhalen over kastelen, boeit me. Wat is het leuk om ook kinderen hierin mee te nemen.”

Het verhaal begint precies 700 jaar geleden, in 1321, toen kasteel Brakel door blikseminslag werd getroffen. Het verhaal eindigt ruim een jaar later, als Eustachius en zijn zoon Stasekijn het kasteel weer betrekken. Stasekijn is page in Sulenchem, gaat naar de markt in Sautbommel, brengt een bezoek aan Herwijnen, aan de heerlijkheid Nieuwaal, Gameren, Podarwic en Aelst en ontdekt zo al reizend zijn eigen omgeving. Voor kinderen zitten er veel herkenbare begrippen in. Waar komt de naam Zeiving vandaan? “Ik heb zoveel mogelijk historische gegevens, feiten en figuren meegenomen in het verhaal”, vertelt De With. “Toen ik het verhaal aan het schrijven was, werd een oude veldoven gevonden voor huis Brakel. Deze heb ik gelijk meegenomen in het verhaal. Maar ook de bekende steen Adam en Eva uit Aalst, die nu ingemetseld is in een bungalow in Aalst. In het verhaal wordt dit beeld als geschenk gegeven. Ook in de ruïne was een steen ingemetseld en dit komt weer terug in het verhaal.” De ogen van De With twinkelen. “Ik vind het leuk om zoveel mogelijk historische feiten terug te laten komen.”

“Onbewust geef je ook veel van jezelf in het schrijven van een verhaal. Ik schrijf over het kasteel in Herwijnen waar Stasekijn op bezoek gaat. Ik zie mezelf daar nog staan, in de jaren ‘60, als 12-jarig jongetje samen met mijn vader. Bij het aanleggen van de A15 werden de fundamenten hiervan ontdekt.” De With vertelt met veel enthousiasme over de verhalen die Stasekijn beleefd. “Als ik hier weer liep over het landgoed, dan kwam ik weer in het verhaal. Wekelijks kwam ik naar Brakel.” Terwijl zijn ogen naar de oude binnenplaats glijden, die met enige kennis nog zichtbaar is, achter Huis Brakel, wat vroeger het poorthuis was, zegt De With: “Ik ging zelf helemaal op in het verhaal. Ook de tekeningen in het boek heb ik zelf gemaakt. Ik heb hierdoor ook zelf ontdekt hoe leuk tekenen is”, zegt hij trots.

Een onderdeel wat zeker in dit spannende kinderboek aan bod moest komen, is de ondergrondse gang van het kasteel naar Het Spijker. Het historische gebouw Het Spijker, wat nog steeds bestaat, was 700 jaar geleden de voorraadschuur aan de rand van het landgoed. Van generatie op generatie wordt in Brakel het verhaal vertelt dat hier vroeger een ondergrondse gang was. “Het is nooit bewezen, en bijna onmogelijk”, zegt De With, “maar deze verborgen gang is als fantasie wel een onderdeel in het verhaal. Of het er geweest is weten we niet. Toen ik met de heer Van Dam, die als laatste Het Spijker bewoonde, in de oude kelder was, viel mijn oog op een boog, die ineens stopt tegen een rechte ingemetselde muur. Van Dam zei me toen nog: “Ik zou zo graag eens achter die muur kijken. Dus wie weet is het toch geen mythe...”

“Met dit boek hoop ik meer kennis en interesse voor de geschiedenis te brengen. Er is nog zoveel zichtbaar waar we zuinig op moeten zijn. Stiekem ben ik al aan deel twee begonnen. Die gaat wel wat langer duren, want ik moet nog veel verdieping doen naar een aantal historische feiten. In deel twee wordt Slot Loevestein gebouwd. Het verhaal loopt nog verder, de page wordt schildknaap en misschien in deel drie nog ridder. Ik wil voor de jeugd schrijven, geen idee hoe oud Stasekijn gaat worden, maar dit verhaal gaat verder. Ik ben nog niet klaar!”

‘Stasekijn van Brackel’ is geïllustreerd met ruim 70 tekeningen van de schrijver en wordt uitgegeven door Stichting De Vier Heerlijkheden. Het boek kost 10 euro en kan besteld worden via devierheerlijkheden@kpnmail.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden