On-kruid: Forsythia

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Ik was de struik bijna vergeten, maar in april kun je niet om de Forsythia heen. Bij de meeste mensen beter bekent als het ‘Chinees klokje’, de struik met de gele klokvormige bloemen. Het is een struik waaraan eerst de gele bloemen bloeien en pas daarna de bladeren. Dat is de reden dat je hem in veel tuinen kunt vinden, juist omdat we in de lentetijd het ‘zonnige’ kleurtje goed kunnen gebruiken. Ik zet altijd een aantal takken met nog dichte knoppen binnen om dubbel plezier te hebben van de zonnige bloemen.

Wist u trouwens dat dat hij tot de familie van de olijfachtige hoort? Als hij eenmaal uitgebloeid is en de bladeren verschijnen aan de wat hoekige en holle takken, dan is het, voor mij persoonlijk, een saaie struik.

De struik werd voor het eerst vanuit China meegenomen naar Engeland door de plantkundige Forsyth en die heeft er zijn naam aan verbonden. Hij nam hem mee omdat de bloemen eetbaar zijn. Ze hebben een iet wat frisse smaak, die je als smaakmaker kunt toevoegen aan sla, en niet te vergeten als garnering in het toetje.

De oude Chinese sjamanen adviseerden om bij hoge koorts thee te zetten van de nog groene bessen. Deze bessen zouden koortsverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Maar in Nederland staan de bessen op de verbodenlijst, vanwege mogelijke bijwerkingen. Dus laat ze maar gewoon aan de struik hangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden