<p>Help je mee aan meer vogels, egels, vlinders en wilde bijen in de omgeving?&nbsp;</p>

Help je mee aan meer vogels, egels, vlinders en wilde bijen in de omgeving? 

(Foto: Margreet Melman)

Biodiversiteitsplan voor buitengebied gemeente Zaltbommel

Wilde bijen, vlinders, egels en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Hoe helpt u deze dieren op uw terrein? Wat zijn bijvriendelijke bloemen? Om bewoners op weg te helpen, start Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de gemeente Zaltbommel een project voor meer biodiversiteit.

Zaltbommel - Bewoners in het buitengebied kunnen zich opnieuw aanmelden voor een biodiversiteitsplan. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de website www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten > Biodiversiteit.

Biodiversiteit op eigen erf
Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Zaltbommel krijgen een gratis advies om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, egels, vlinders, wilde bijen en insecten. Of met inheemse struiken en bomen die zorgen voor een langere bloei of door het inzaaien van bloemen en het plaatsen van (nest)kasten. Adviseur Danja Kempers van SLG maakt in overleg met de eigenaar een biodiversiteitsplan. Zo draag je bij aan een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt. De beplanting en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen kun je met aantrekkelijke korting aanschaffen. Heb je interesse in een biodiversiteitsplan? Meld je dan aan via de website.

Margreet Melman uit Nieuwaal heeft meegedaan aan het project en een biodiversiteitsplan laten maken. Melman heeft half maart de beplanting ontvangen en direct aangeplant: “Het heeft een enorm toegevoegde waarde gehad dat adviseur Danja een biodiversiteitsplan voor ons heeft gemaakt. Ons landje is nu echt een tuin geworden. Ik vind het echt fantastisch. Ook het planten was een feestje. Dit zouden veel meer mensen moeten doen.”

Veldbezoek
Na aanmelding voor deelname aan dit project krijg je een veldbezoek door een adviseur van SLG. SLG houdt zich hierbij strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Ook is het mogelijk om de inventarisatie van het perceel en advies digitaal te regelen. Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een gratis beplantingsplan. Op een centrale uitdeeldag in het komende najaar ontvangen alle deelnemers hun plantmateriaal en (nest)kasten. Zaaigoed wordt thuis afgeleverd wanneer het zaaiseizoen is aangebroken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden