<p>Voorzitter Hans Vuuregge in het eeuwenoude klokkenstoel, onder de grote klok die een klein haarscheurtje heeft. Er wordt nu onderzocht hoe de klok gerepareerd gaat worden.</p>

Voorzitter Hans Vuuregge in het eeuwenoude klokkenstoel, onder de grote klok die een klein haarscheurtje heeft. Er wordt nu onderzocht hoe de klok gerepareerd gaat worden.

Gescheurde klok in Sint Maartenskerk

Het is weinig mensen in de binnenstad van Zaltbommel ontgaan; de klok van de Sint Maartenskerk klinkt anders of lijkt wel van slag. Na meldingen van omwonenden werd geconstateerd dat er een scheurtje zit in de grootste klok in de toren van de grote kerk.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Onze klok is kapot! De klok van de stad”, zegt Hans Vuuregge treffend en duidelijk. Vuuregge is voorzitter van de stichting Sint-Maarten en vertelt dat het gebouw eigendom is van de protestantse gemeente, maar de toren - en dus ook de klokken - zijn eigendom van de burgerlijke gemeente, waarmee hij onderstreept dat dit de klok van de stad is.

Haarscheurtje
De eerste signalen dat er iets met de klok aan de hand was, kwamen van omwonenden. “Ze zeiden dat er iets mis was met die klok”, vertelt Vuuregge. “Voor Palmpasen ben ik nog omhooggeklommen om te kijken, maar de scheur in de klok zie je niet. Het is maar een haarscheurtje.” Hij vergelijkt het met een haarscheurtje in een glas van kristal. “Bij een klein scheurtje hoor je al een andere toon.”

Peter-Jan van Steenbergen, penningmeester van de stichting, ligt toe dat er in 2010 ook al eens een haarscheurtje in de klok zat.

Een spel van klokken
De 17e-eeuws bronzen klokken, die speciaal voor deze kerk zijn gemaakt, hangen in een klokkenstoel op de tweede verdieping van de toren. “De klok die stuk is, is de middelste en grootste klok. Alle klokken hebben een andere slag en klinken als een ander octaaf. Het is een spel van klokken”, benadrukt Vuuregge. “Deze klok sloeg het hele uur, de andere klokken slaan het kwartier of halve uur. We kunnen deze klok dus niet missen.”

Dat het een spel van klokken is, wordt duidelijk als men uitlegt hoe elke klok zijn taak heeft. Bij een uitvaart maakt het verschil welke klok eerst slaat en dit bepaalt of het een man of vrouw is en of de klok luidt bij het indragen of uitdragen. Bij een bruiloft is er ook een andere volgorde. “Door het hele jaar heen zijn er momenten om klok de klok te luiden. Doordat de grootste klok kapot is, ben je het proces van klokluiden kwijt.”

Het heeft een ziel
“We zeggen altijd: Dit is de kerk van de stad. En juist nu merk je op social media en in alle reacties, dat dit ook zo wordt beleefd. De Sint-Maarten is het belangrijkste, grootste en meest bekende gebouw van de stad”, zegt Van Steenbergen. Waarop Vuuregge aanvult: “Het is een markant gebouw. En we kunnen dit gebouw niet missen. We kunnen er niet even een lint omheen trekken en aan de kant zetten. Dit gebouw is niet alleen een kerkgebouw, dit is het icoon van de stad. De kerk is van iedereen en nu de klok stuk is, merk je dat.” “Het heeft een ziel”, zegt Van Steenbergen integer. “Die moet je behouden. Als je hier appartementen in bouwt, ziet dat er schitterend uit, maar dan gaat het zielloos ten onder.”

Voor de eeuwigheid
De klok hangt nog even stil op zijn plaats in de oude klokkenstoel. Er moet eerst onderzoek gedaan worden over wat er moet gaan gebeuren en de reparatie moet worden voorbereid. “Dat is dan 3/4 ton wat naar beneden moet”, zegt Vuuregge, “en dan zijn we hem even kwijt.”

Kosten
Voor de stichting is het duidelijk dat ze nu in beweging moeten komen om dit te kunnen bekostigen. Een gedeelte komt uit subsidie vanuit rijk erfgoed, maar dit dekt niet alles. “We hebben nog geen idee wat het kostenplaatje is, maar we weten wel dat de klok van de Sint Maartenskerk heel tastbaar is.”

Alle klokken zijn handgemaakt en ze hangen op grote hoogte in die klokkenstoel. Het is een indrukwekkend beeld”, zegt Vuuregge. “Dit is gebouwd voor de eeuwigheid. Dat is toch geweldig?”

“Iedereen heeft onder deze klok zijn of haar ja-woord gegeven of heeft onder het gelui van deze klok afscheid genomen. Deze klok moet hersteld worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden