Logo detorenbommelerwaard.nl


On-kruid: Lente

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

In deze tijd van het jaar loopt de temperatuur weer aardig op, de bruisende energie van de lente is voelbaar en staat op uitbreken, tijd voor een lentewandeling. De eerste planten komen boven de grond en de lentezon zorgt ervoor dat de uitlopende knoppen een nieuwe kleur aan de dag toevoegen.

De combinatie zon en voorjaarsbloemen, zorgen altijd voor een goed humeur. Elke dag opnieuw verandert er van alles en het weer doet dapper mee. Zo schijnt de zon en zo regent het.

De maartse buien rollen af en aan, waardoor de eerste dag van de lente iets heel anders is dan de eerste lentedag. Maar vandaag voel ik de warmte van de zon in mijn gezicht, als ik een aantal knotwilgen passeer, die telkens het knotten ‘gewillig’ ondergaan. Ach, weet u, met de wilg kun je alle kanten op. Sommige worden 25 meter hoog, terwijl andere soorten wilgen op struikniveau blijven. Rondom de stam groeien enige madeliefjes, hondsdraf en het ereprijs met zijn lilachtig bloempje, ook die genieten van de lentezon.

De fluitenkruidbladeren en de jonge topjes van het kleefkruid zijn in deze tijd duidelijk aanwezig. Het is dan ook de beste tijd om de jonge scheuten van het kleefkruid te verzamelen, eventueel aangevuld met zevenblad uit je tuin om daar een lekker soepje van te maken.

Vergeet niet een goed boekje mee te nemen als je eten verzamelt in de natuur. Dan weet je wat je eet.

Meer berichten