<p>In de Zilveren Dukaten-serie 'Nederlandse Kastelen', staat voor iedere provincie een kasteel op de munt afgebeeld.</p>

In de Zilveren Dukaten-serie 'Nederlandse Kastelen', staat voor iedere provincie een kasteel op de munt afgebeeld.

Zilveren dukaat voor Slot Loevestein

Op 22 april reikte Hugo de Groot de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Loevestein’ uit aan Ed Dumrese, directeur van Loevestein. Dit gebeurde precies een maand na de start van het Hugo de Grootjaar, wat in 2021 wordt gevierd. Loevestein vertegenwoordigt Gelderland in de Zilveren Dukaten-serie ‘Nederlandse Kastelen’, waarbij voor iedere provincie een kasteel op de munt staat afgebeeld.

Poederoijen - Uit alle Nederlandse provincies komt in de serie één kasteel aan bod. De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Loevestein’ is de eerste Dukaat van het jaar 2021. De serie ging in 2020 van start met vier munten. De munt is vanaf nu te koop op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën.

Godard van Reede
Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld. Veldmaarschalk Godard van Reede wordt op de voorgrond van alle kastelen afgebeeld als de geharnaste ridder.

Godard van Reede is een belangrijk persoon in de Nederlandse geschiedenis. Op zijn schild staat steeds het wapen van de Nederlandse provincie afgebeeld waar het kasteel staat. Zo wordt de historische veldmaarschalk in verbinding gebracht met het kasteel dat hij beschermt.

Loevestein
Loevestein kent als militaire vesting een rijke geschiedenis vol ridders en soldaten. In staatsgevangenis Loevestein zaten politiek en religieus andersdenkenden gevangen. Zo ook rechtsgeleerde Hugo de Groot. Hij kreeg in 1619 een levenslange gevangenisstraf op Loevestein. Niemand zou uit de staatsgevangenis kunnen ontsnappen. Hugo de Groot wist echter wél te ontsnappen met een slimme list, bedacht door zijn vrouw Maria. Hij ontsnapte verstopt in een boekenkist en won zijn vrijheid in 1621 terug.

Kijk voor meer info of het kopen van de munt op: www.knm.nl/kasteelloevestein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden