On-kruid: Hondsdraf

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Ondanks dat hondsdraf (Glechoma hederacea) met zijn mooie bladeren en zijn paarse bloemen behoorlijk in je tuin kan woekeren, is het toch een bescheiden plantje. Opvallend is ook dat hondsdraf vaak groeit in de buurt van brandnetels. Mocht je geprikt zijn door de brandnetel, gebruik dan het sap van hondsdrafbladeren om je jeuk te onderdrukken.

Hondsdraf werd vroeger weleens als vervanger voor hop gebruikt, bij het brouwen van bier. Daarnaast wordt de olie gewonnen uit de hondsdrafbladeren, weleens toegevoegd aan tandpasta vanwege zijn reinigende eigenschappen. Olie gewonnen uit de bladeren is goed tegen oorontstekingen, het blad lijkt ook een beetje op een oor. Ook kun je een heerlijke kruidige thee zetten van de niervormige bladeren. Deze hebben een gunstige werking op je nieren en ze stimuleren de eetlust.

Mijn tante gebruikte de blaadjes, al dan niet gedroogd, als smaakmaker in de keuken bij vleesgerechten en in salades. Ook maakte ze er een kruidig soepje van:

Doe 1 theekopje (gewassen) hondsdrafbladeren, samen met 4 eetlepels water in de blender. Doe 1 eetlepel boter in de pan en voeg hierbij 2 eetlepels meel. Het geheel goed doorroeren tot een papje zonder klontjes. Voeg dan al roerend 1 liter groentebouillon toe en voeg dan al roerend de gepureerde hondsdraf erbij. Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken en klaar is je soepje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden