<p>René Simons, voorzitter Veiling Zaltbommel, wethouder Posthouwer en Jan Voets, directeur SolarECO B.V.</p>

René Simons, voorzitter Veiling Zaltbommel, wethouder Posthouwer en Jan Voets, directeur SolarECO B.V.

Zonnepaneleninstallatie Veiling Zaltbommel in gebruik

Op woensdag 28 april is de zonnepaneleninstallatie van Veiling Zaltbommel officieel geopend door wethouder Willem Posthouwer. Met dit zonnesysteem, de grootste in de Bommelerwaard, wordt bijgedragen aan verdere verduurzaming van de (regionale) glastuinbouwsector.

Zaltbommel - Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel en Omstreken B.A. heeft geïnvesteerd in de aanleg van een zonne-energiesysteem op een gedeelte van de daken van het veilingcomplex. Met deze stap wordt invulling gegeven aan de eigen verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering. Met een omvang van 3.462 zonnepanelen is het een omvangrijke installatie. De verwachting is dat de veiling op jaarbasis 980.000 kWh op gaat leveren. Dit is gelijk aan het gemiddelde stroomverbruik van 350 huishoudens.

Vergroenen
De bijna één miljoen kWh kan vrijwel volledig worden aangewend op eigen locatie. “Conditioneren van hallen en koeling voor lange bewaring zijn de grootste stroomverbruiker”, aldus Bart Dijkhuis, directeur Veiling Zaltbommel. De aanleiding voor de aanleg is dan ook de energietransitie. Dijkhuis: “Alle bedrijven moeten de ambitie hebben om minder stroom te verbruiken en ook wij moeten vergroenen. In het verleden is de koelinstallatie aangepast waardoor we al minder energie verbruiken. Het opwekken is daarnaast ook kostenverlagend.” Het opwekken van stroom is de volgende stap waarmee de telers helpen de duurzaamheidsdoelstellingen van 2030 te verwezenlijken.

Een ander positieve bijdrage is de verminderde CO2 uitstoot van zo’n ruim 450.000 kg. Deze stap in de vergroening van het bedrijfsproces betekent dat voor ongeveer 35 procent van het huidige jaarlijkse elektraverbruik hiermede wordt gedekt. Gemeente Zaltbommel is erg blij met deze bijdrage van de veiling. “Wij zijn aanjager, maar het moet altijd winstgevend zijn voor de ondernemer”, aldus wethouder Posthouwer.

In ruim vijf weken tijd was het net gerenoveerde dak van de veilig voorzien van de 3.462 zonnepanelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden