On-kruid: Seringen

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

De seringen valt de rest van het jaar nauwelijks op, maar in mei weet hij met zijn sierlijke en sterk geurende bloemen de hele tuin op te fleuren. Het is een typische voorjaarstruik. Zonder de seringen is het voorjaar dan ook niet compleet.

Deze heesterachtige, die tot de familie van de olijfbomen behoort, heeft zijn roots in Zuid- Europa. Een Oostenrijkse ambassadeur heeft de seringen uit de tuin van een Turkse sultan mee naar Europa genomen. Toen hij in Nederland geïntroduceerd werd, planten de boeren massaal de seringen aan op hun erf, omdat de geur van de seringenbloemen sterker is dan de mestgeur.

Van origine zijn de bloemen paars, maar door middel van veredeling zijn er nu ook roze, blauwe en gele seringen te koop. Misschien is het u al eens opgevallen dat de kleuren ook tijdens de bloeitijd veranderen van licht naar donker. Wist u dat de naam sering komt van de Griekse legende over de nimf Syrinx, die in riet werd veranderd door de God Pan, van dit riet maakte hij zijn herdersfluit.

Afgesneden takken bloeien nog lang door als u ze binnen in een vaas zet, zodat u ook binnen kunt genieten van deze natuurlijke geurverspreider.

De bloemen zijn licht giftig bij overmatig gebruik. Maar dat weerhield mijn tante niet om de bloemen in een glas water te doen en er een heerlijke limonade van te maken. Met mate gebruiken kan geen kwaad, zei ze altijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden