<p>In mei en juni komt het nogal eens voor dat er een bijenzwerm aan een tak van een boom of struik hangt.</p>

In mei en juni komt het nogal eens voor dat er een bijenzwerm aan een tak van een boom of struik hangt.

Nu zwermtijd van de honingbijen

Het is weer de tijd van de grote verwarring. Regelmatig worden de imkers van de bijenteeltvereniging De Bommelerwaard en Omstreken gebeld met de mededeling dat er een bijenzwerm is gesignaleerd en of ze die kunnen komen scheppen. “Als we dan aan de telefoon doorvragen, blijkt het in de meeste gevallen te gaan om een hommel- of wespennest”, laat Koos Tromp van Imkerij De Heerlijkheid Trompenburg weten. Hoe kun je zien of het honingbijen zijn?

Bommelerwaard - “In deze tijd komt het nogal eens voor dat er een bijenzwerm aan een tak van een boom of struik hangt. Hier is de imker blij mee, want die kan hij, als de zwerm niet te hoog hangt, scheppen. Meestal zwermen bijenvolken eind mei en in de maand juni.” Dit jaar waren de bjien er laat bij. Voor de imkers onder de lezers: de eerste zwerm heeft Tromp geschept op 19 mei, 22 dagen later dan vorig jaar. “De ene keer zit de zwerm in een struik, dan weer aan een verkeersbord en in extreme gevallen in een schoorsteen. Topscorer is een bijenzwerm die een vogelnestkastje als nieuw onderkomen kiest”, somt Tromp op.

Honingbijen zijn in de regel bruin van kleur. De koningin van de honingbijen overwintert met een groot aantal werksters. Ze bouwen hun nest in de vrije natuur, meestal in spleten of in holtes van bomen. Bij gebrek aan beter soms ook in de spouwmuren of onder het dakbeschot. Dan is het voor een imker een onbegonnen zaak om deze bijen te scheppen.

Waarom zwermen bijen nu eigenlijk? “Om te voorkomen dat ze uitsterven moeten zij zich vermenigvuldigen. Als er veel bijen in het volk zitten, ongeveer 50.000, dan vindt de oude koningin het welletjes en maakt zij plaats voor een jonge koningin. Zij vertrekt dan met de helft van het volk om een nieuwe staat te stichten. Dit noemt men zwermen.” Zo’n zwerm strijkt meestal neer op een tak van een boom zodat ze in de schaduw hangen. De koningin in het midden en de rest eromheen. “Bijen hebben nou eenmaal geen last van de anderhalvemetersamenleving in deze coronatijd.” Ondertussen gaan er een aantal werksters op zoek naar een nieuw onderkomen. Hebben ze iets gevonden, dan rapporteren ze dat aan de zwerm. Vervolgens vliegen de kwartiermaaksters, gevolgd door de koningin en haar gevolg, naar het nieuwe onderkomen.

Heb jij zo’n zwerm gesignaleerd of mocht je er in de toekomst een tegen komen, neem dan contact op met een imker in de buurt of met: Imkerij De Heerlijkheid Trompenburg in Poederoijen, 0418- 677 134.

“Bijen en hommels dragen in de natuur in grote mate bij in het voedsel aanbod. Ze bestuiven de bloemen van bomen, heesters en planten. De vruchten die de bestuiving oplevert komt weer ten goede aan mens en dier. Denk maar eens aan de bessen en noten waarmee vogels en kleine dieren zich in de winter voeden. En waar zouden wij mensen zijn zonder onze groenten en de grote variatie aan fruit gewassen. Dus wees zuinig op alle bestuivende insecten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden