<p>De initiatiefnemers van Windpark Bommelerwaard-A2 met meest rechts wethouder Posthouwer.</p>

De initiatiefnemers van Windpark Bommelerwaard-A2 met meest rechts wethouder Posthouwer.

(Foto: )

Eerste heipaal voor Windpark Bommelerwaard-A2

Wethouder Willem Posthouwer van de gemeente Zaltbommel heeft het slaan van één van de eerste heipalen van Windpark Bommelerwaard-A2 in gang gezet.

Bruchem - Het gaat om de eerste heipaal van de meest noordelijke turbine van het windpark. “Een memorabel moment om samen met alle initiatiefnemers bij stil te staan Dit is waar we 10 jaar naartoe hebben gewerkt”, aldus bestuurslid Hein de Kort. Het feestelijke moment werd onder meer gevierd met een lekkernij van Bakffiets, een initiatief van twee jonge, lokale ondernemers, gemaakt van tweedekeus aardbeitjes om voedselverspilling tegen te gaan. Niet de grootste en mooiste aardbeien uit de streek, maar zeker niet minder lekker.

Eelco Bots, directeur Windunie, benadrukt het belang van samenwerking in windenergieprojecten met boeren- en burgercoöperaties. “De enige manier waarop dit soort projecten kans van slagen heeft, want hoe je het ook wendt of keert, windturbines zijn zichtbaar in de omgeving. En om onze klimaatdoelstellingen te behalen moeten we nog veel meer duurzame energie opwekken.” Wethouder Posthouwer verwoordde het als volgt: “Om de energietransitie te laten slagen is het van belang dat iedereen meedoet. Iedereen wint.”

De heipalen vormen de basis voor het stalen fundament. Eind augustus zullen hierop de turbines worden geplaatst. De verwachting is dat de windturbines eind van het jaar draaien en vanaf dat moment duurzame stroom gaan opwekken voor circa 8.500 huishoudens.

Windpark
Windpark Bommelerwaard-A2 is een project van drie windturbines die tussen de A2 en het spoor richting Den Bosch, ten zuiden van Zaltbommel, worden gebouwd. De initiatiefnemer van het project is Windpark Bommelerwaard-A2 B.V., die bestaat uit vijf lokale grondeigenaren uit het gebied en Windunie.

Eén van de drie turbines van het park wordt een zogeheten ‘dorpsmolen’. De meest noordelijke windturbine komt in handen van De Windcentrale, die deze vervolgens opdeelt in duizenden stukjes die ‘winddelen’ heten. Omwonenden kunnen winddelen kopen waarmee ze hun eigen stroom opwekken.

www.windcentrale.nl/bommelerwaard

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden