<p>Elisiv Lindroth samen met haar 5-jarige zoontje Adam op haar biologische tuinderij in Bruchem. Iedereen is welkom om langs te komen, ze laat het je graag zien!</p>

Elisiv Lindroth samen met haar 5-jarige zoontje Adam op haar biologische tuinderij in Bruchem. Iedereen is welkom om langs te komen, ze laat het je graag zien!

(Foto: Marielle Pelle)

‘Dit komt vol eetbare planten te staan’

Een kleine biologische tuinderij, waar bloemen en groenten groeien, bloeien en geoogst worden en bijdragen aan verduurzaming in de Bommelerwaard. Een droom en een visie die Elisiv Lindroth werkelijkheid maakt aan de rand van Bruchem.

door Marielle Pelle

Bruchem - “Ik heb me laten vertellen dat dit de eerste commerciële kas was hier in Bruchem. De kas is 63 jaar oud, we gaan hem nu weer in ere herstellen. Overal komt nieuw glas, hij mag straks weer in volle glorie zijn”, vertelt Elisiv Lindroth, als we elkaar ontmoeten op haar tuinderij ‘Geworteld’ aan de Krangstraat in Bruchem.

Elk land heeft zijn nadelen
“Ik ben in Zweden geboren. Toen ik 4 jaar was, zijn we naar Nederland gekomen en hier ben ik opgegroeid. Maar ik ben altijd blijven verlangen naar het Zweedse. De natuur en cultuur van Zweden. Acht jaar geleden zijn we met ons gezin in Zweden gaan wonen. Hier woonden we op een boerderij en ook daar had ik een kleine biologische tuinderij. Maar elk land heeft zijn nadelen, ook Zweden. Het voelt goed om nu hier te zijn.” Lindroth vertelt dat ze de kinderen een gedeelte van het Nederlands basisonderwijs mee willen geven, omdat dit van belang is voor de ontwikkeling van taal en vervolgonderwijs, daarom was het nu de juiste tijd om terug te gaan naar Nederland. Lindroth groeide zelf op in Den Haag. “Ik wist dat ik in Nederland ook weer een biologische tuinderij op wilde bouwen. Maar waar dan in Den Haag? We reden door het land van Den Haag, naar Dordrecht, door de Biesbosch en kwamen in de Bommelerwaard, toen wist ik direct: Dit moet het zijn!”

Trots kijkt ze door de oude kas: “En toen kwam dit voorbij. Dit is voor ons gemaakt. In een dorp, met ruimte, vlakbij het station. We wonen hier sinds kerst. Ik heb een goed gevoel op deze plek. Het is iets minder dan een hectare, een prachtige plaats voor een kleinschalige tuinderij waar ik een diversiteit van groenten, snijbloemen en kruiden kan verbouwen.”

Onbekende groenten
De tuinderij gaat alleen leveren voor verkoop aan particulieren. “Ik vind klantencontact het leukst. Ik vind het leuk om met de klant in gesprek te zijn en uit te leggen wat ze met de groenten kunnen doen. Van die simpele adviezen als: Weet je dat je van het blad van deze groente ook thee kunt maken?” noemt Lindroth als voorbeeld. “Ik verbouw graag groenten die je in de winkel niet zomaar ziet. Een zoete groente, een open broccoli of een andere kleur bloemkool. Maar wel allemaal lekkerder van smaak. De tuinderij is gericht op duurzaamheid, maar ik vind de sociale duurzaamheid net zo belangrijk. Mensen die de tuinderij bezoeken en komen plukken, of mensen die het gewoon leuk vinden, iedereen is welkom. Ik vind het leuk om deze plaats te laten zien.”

Passie
“Ik doe het liefst wat ik het liefst doe: het verbouwen van groente, kruiden en bloemen. Maar ook rustig observeren en kijken welke insecten hier lopen.” Ik vraag waar ze van droomt. Lindroth staart even voor zich uit en zegt dan: “Dat dit hele stuk grond vol staat met eetbare dingen. Overal groenten, bloemen, kruiden, notenbomen en bessenstruiken. Dat dit een verzamelplaats is voor mensen die geïnteresseerd zijn in voedsel. Ik ben gepassioneerd van groenten en bloemen verbouwen, ik vind biologisch leuk, maar lokaal heeft nog veel meer mijn passie. Ik vind het heel belangrijk om samen te komen en met elkaar te kijken: waar komt deze groente vandaan en wat kun je ermee? Lokaal en de samenleving, dat zijn wel mijn sleutelwoorden.”

Vooruitkijkend wil Lindroth niet te veel plannen maken: “Het moet gewoon ontstaan. Niet te veel strak omlijnde plannen maken, want daardoor laat je mooie dingen die op je pad komen liggen. Maar het is zeker dat op deze locatie, heel veel groenten, planten en bloeiende bloemen komen te staan.”

Nieuwsgierig geworden? www.tuinderijgeworteld.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden