Foto: Marielle Pelle

Beleef, proef en geniet van de Vestingdriehoek

De Vestingdriehoekdagen stonden op de agenda, maar door de maatregelen zijn ze verplaatst naar 2022. Toch gaan de dagen niet stilletjes voorbij! Zaterdag was de kick-off om de vestingdriehoek te beleven. De vestingdriehoek is het drielandenpunt van Zuidwest Nederland: Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren in Gelderland, Gorinchem in Zuid-Holland en Woudrichem in Noord-Brabant, verbonden door de rivier en allemaal hebben ze een geschiedenis.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “Volgend jaar moet er een groot feest staan”, zegt Tomas Ooijevaar, adviseur toerisme van gemeente Zaltbommel enthousiast. “We willen mensen nu kennis laten maken met de Bommelerwaard, als onderdeel van de vestingdriehoek. Een kick-off met wandelen en fietsen langs de plaatsen van de vestingdriehoek, dat is nu helaas de enige mogelijkheid. Volgend jaar mei staan we vol evenementen en festiviteiten in Woudrichem, Zaltbommel, Gorinchem, Slot Loevestein en op Fort Vuren.” Zijn ogen sprankelen en hij zegt: “We willen de succesvolle editie van 2015 herhalen, toen waren er 50.000 bezoekers.”

Mooie dag
In het gras langs de gracht en op het strand langs de Waal genieten mensen van het to-go vestingontbijt bij Slot Loevestein. “We hebben vandaag al veel gasten welkom mogen heten. Mensen zijn enthousiast en vinden het leuk om er weer te zijn”, vertelt het personeel van het to-go horecaloket bij Slot Loevestein. Dit benadrukt ook Janique Bruin, projectmanager van Loevestein. “We zijn trots dat we als Slot Loevestein onderdeel zijn van de vestingdriehoek. Mooi dat de kick-off op deze manier door kan gaan. Vandaag staat fietsen, wandelen en varen centraal en het mooie weer helpt hier zeker bij.” Bruin vertelt eerlijk dat ze uitkijken naar volgende week, als het slot weer open mag: “Mensen zijn positief verrast dat de poorten toch een klein beetje open zijn, voor ons is deze dag heel mooi!”

Uitstel is geen afstel
“Ik zat te rekenen; de succesvolle editie van de vestingdriehoekdagen is 16 jaar geleden. Als ik dit aan iemand vraag, kan iedereen zich dit herinneren. Dit moeten we opnieuw doen. Helaas kan het dit jaar niet doorgaan door corona, maar uitstel is zeker geen afstel”, zegt wethouder Posthouwer van de gemeente Zaltbommel. Samen met burgemeester Van Maaren opent hij de kick-off in Zaltbommel, door te genieten van de speciale to-go ontbijtjes in de oude binnenstad. “Dat was toen heel gaaf, al die strobalen in de stad, iedereen verkleed, zelfs de burgemeester”, aldus Anthony Blom van De Verdraagzaamheid. Samen met zijn team is hij één van de punten waar een vestingdriehoekontbijt kan worden opgehaald. “De vestingdriehoek is een bundeling van krachten in de regio. De rivier verbindt ons. En de prachtige natuur die je hier vindt in Rivierenland is nog niet helemaal ontdekt, dus laat die fietsers en wandelaars maar komen”, zegt Blom.

Zaltbommel op de kaart
“We kunnen samen onze krachten bundelen en Zaltbommel is hier een onderdeel van”, zijn ook de woorden van Roberto Hoeppe van De Eetgelegenheid. Ook zij mogen ontbijtjes uitdelen. “We moeten Zaltbommel op de kaart zetten. We hebben veel historie en we zijn het waard om een plaats te hebben op de kaart van Nederland.” Waarop Hoeppe eerlijk aanvult: “Een dag als vandaag kunnen we allemaal wel gebruiken.” Zijn vrouw Nancy ontvangt stralend de gasten op terras en zegt: “We zijn open, we hebben heerlijke ontbijtjes, de zon schijnt en zelf zijn we vandaag 25 jaar getrouwd, mooier kan het nu niet zijn!”

Heb jij een idee?
Burgemeester Van Maaren geniet samen met wethouder Posthouwer van het vestingontbijt, voordat hij zelf op de fiets stapt om de vestingdriehoek rond te gaan. “Ik hoor mensen vaak zeggen: “Het Rivierengebied is zo mooi om in te fietsen.” Met dit aanbod moeten we iets creëren. De vestingdriehoek zijn allemaal karakteristieke plaatsen, die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinie en water is de verbindende factor. De rivier heeft ons gevormd en onze positie van vestingstad gegeven.” Posthouwer vult aan: “Volgend jaar hebben we de vestingdriehoekdagen, dit is een voorbeeld van saamhorigheid. Als je een idee hebt, als individu of als vereniging, neem contact met ons op. Organiseer iets, waar je ook woont in de Bommelerwaard, of je nu de zangvereniging bent of de vogeltjesvereniging, haak aan! Juist nu moeten we genieten van de plaats waar je zelf woont!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden