<p>Schilderen, was een van de onderdelen van de Nationale Balkon Beweegdag. In de Wilhelminahof in Brakel werd geschilderd aan het kunstwerk. Deelnemer Ton Smits (op het balkon): "Een foto is sneller gemaakt."</p>

Schilderen, was een van de onderdelen van de Nationale Balkon Beweegdag. In de Wilhelminahof in Brakel werd geschilderd aan het kunstwerk. Deelnemer Ton Smits (op het balkon): "Een foto is sneller gemaakt."

(Foto: Marielle Pelle)

Dansen en schilderen op je balkon

Het Nationaal Ouderenfonds hield vrijdag voor de tweede keer de Nationale Balkon Beweegdag. Op 250 woon- en zorglocaties in heel Nederland werden ouderen uitgedaagd om te bewegen. In de Bommelerwaard trokken de buurtsportcoaches van Welzijn Bommelerwaard de regio door om op verschillende woonlocaties het meest toegankelijke evenement van het jaar voor alle ouderen aan te bieden.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - Balkon bewegen staat voor; veilig en toegankelijk samen bewegen, gezelligheid met medebewoners, plezier en een activiteit waar iedereen aan mee kan doen. “Vorig jaar, in coronatijd, ontstond dit initiatief”, vertelt Nick Linnenbank, buurtsportcoach van Welzijn Bommelerwaard. Het team van de buurtsportcoaches reist vrijdag langs allerlei woon- en zorglocaties in de Bommelerwaard om ouderen een gezellige en sportieve dag te laten beleven op hun balkon of in hun tuin. Het balkon staat symbool voor de toegankelijkheid, openheid en het gezellige karakter van deze dag.

De heupen los
“We ontmoeten vandaag veel enthousiaste ouderen. In Zaltbommel was er veel enthousiasme bij bewegen op muziek. Mensen hebben ernaar uitgekeken en zitten te wachten totdat we vanmiddag weer terugkomen met de andere activiteiten van schilderen, smartlappen en slagwerk. In de dorpen leeft het iets minder”, vertelt Linnenbank. Bij de Emmahof in Aalst hangt men boven op het balkon op de rand of wordt er zittend vanuit een tuinstoel wel genoten van de reuring die men brengt. Maar op de dorpen is het moeilijker om de heupen los te krijgen op de gezellige muziek en aanstekelijke bewegingslessen die de sportcoaches presenteren.

Iedereen kan schilderen
“Iedereen kan schilderen met mij!” roept kunstenaar Truus Brands enthousiast. Samen met een buurtsportcoach trekt ze langs vijf locaties in de Bommelerwaard en in een korte workshop worden ouderen gemotiveerd creatief aan de slag te gaan. In de Wilhelminahof in Brakel moet men even afkijken welke reuring deze kunstenaar brengt. Vanaf het balkon kijkt een mevrouw geïnteresseerd naar beneden, maar als buurtsportcoach Marloes haar vraagt mee te doen geeft ze aan dat ze het dansen vanochtend erg leuk vond, maar dit heeft haar interesse niet.

Ton Smits zit op zijn balkon klaar en kunstenaar Brands en sportcoach Marloes zijn verbaasd over zijn talent en de vele schilderijen van zijn eigen hand die zijn balkon sieren. Vanaf de zijlijn vertelt Jansje Sonneveld dat ze vanochtend haar vriendinnen Hannie en Gerrie had uitgenodigd en samen hebben ze meegedaan aan bewegen op muziek. “Dit was echt leuk! Wij doen allicht mee”, zegt ze met veel enthousiasme. Met schilderen heeft ze niet zoveel, maar haar vriendin Gerry Krielaard is wel creatief en zet de eerste lijnen op haar schilderij. Kunstenaar Brands neemt de leiding en roept: “Iedereen kan schilderen met mij. Kijk Louvredeurtjes op het balkon, dit wordt een vaas, kijk een mooi Brabants tafelkleedje en op de horizon de Bommelse brug.” Al snel wordt het tijd dat de kunstenaar door moet voor haar tour naar Heerewaarden. Ze laat een setje verf achter voor Gerry Krielaard en motiveert haar om haar kunstwerk echt af te maken en beloofd aan Ton Smits dat aan het einde van de dag een doek met de basislijnen naar het prachtige atrium in Brakel komt, waarvoor bewoners worden uitgedaagd om dit schilderij met een eigen twist af te maken.

Kort en bondig maar vol enthousiasme stimuleert Brands de doelstelling van deze dag: “Het is de bedoeling dat mensen uit hun huis komen en gezellig aan de slag gaan.”

Keileuk
“Zul je nog een borreltje lusten, holladijee, holladijoo…” vrolijk klinkt de muziek over het veld voor De Nijehof in Zaltbommel. Ook smartlappen staan op het programma van deze Nationale Balkon Beweegdag en als de volkszanger de oude meezingers inzet, blijven op veel plaatsen de voeten niet stil staan. Het brengt gezelligheid, die vooral in deze tijd op veel plaatsen welkom is. “Het was kei-leuk!” reageren bewoners. Met enthousiasme kijken de sportcoaches toe bij alle activiteiten. De doelstelling was om op een laagdrempelige manier mensen laten bewegen en op afstand een gezellige dag bieden, waar iets doen met elkaar centraal staat. Die doelstelling is zeker behaald.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden