Foto:
aangeboden door netwerkkabel.eu

Wat zijn de voor- en nadelen van een UTP kabel?

Draden en kabels zijn in de loop der jaren vooruitgegaan en het zijn niet langer alleen maar snoeren om op stroom aan te sluiten of om twee elektronische objecten met elkaar te verbinden. De technologie van vandaag vereist kabels die zowel eenvoudige taken als telefoondraden kunnen uitvoeren, als complexe taken zoals gigabit ethernet. UTP kabels zijn hier voorbeelden van. Deze kabels worden gebruikt voor netwerken en een UTP kabel kopen is dan ook slim aangezien je hiermee je wifi netwerk in huis kunt verbeteren. In dit artikel kun je meer lezen over de voor- en nadelen van dit type kabel, maar eerst meer over de identificatie van de UTP kabel.

Hoe kun je een UTP kabel identificeren?

Kabels zijn een systeem van vier paar koperdraden die in een buisbehuizing zijn gebonden en worden gebruikt om computerapparaten met elkaar te verbinden. Er worden twee soorten kabels gebruikt: afgeschermde twisted pair kabel (STP) en niet-afgeschermde twisted pair kabel (UTP). Bij de STP kabels zijn de afzonderlijke dradenparen in folie gewikkeld en vervolgens wordt de groep draden opnieuw gewikkeld voor dubbele bescherming, terwijl bij UTP kabels elk paar in elkaar is gedraaid en vervolgens zonder enige andere bescherming in de buis is omhuld. De UTP kabels zijn de meest populaire bekabeling, wat natuurlijk te maken heeft met de voordelen. Hieronder lees je daar meer over.

Wat zijn de voordelen van een UTP kabel?

UTP kabels zijn de meest gebruikte netwerkkabels op de markt en worden beschouwd als het snelste op koper gebaseerde medium dat beschikbaar is. Ze zijn minder duur dan STP kabels en kosten minder per meter dan andere soorten LAN bekabeling. Dit maakt ze niet alleen betaalbaarder, maar ook gemakkelijker overbodig. Ze hebben een kleine buitendiameter waardoor het een kleinere kabel is dan STP kabel en eenvoudiger te verwerken is tijdens de installatie, omdat het de bedradingskanalen niet zo snel vult als andere kabels. Het is verkrijgbaar in verschillende categorieën, van niveau 1 voor telefoonbedrading in huis tot niveau 6 voor ethernet netwerken. Het is bovendien de meest compatibele bekabeling en kan worden gebruikt met de meeste andere belangrijke netwerksystemen en vereist geen aarding, terwijl dat wel het geval is bij andere soorten kabels.

Wat zijn de nadelen van een UTP kabel?

UTP kabels zijn gevoelig voor radiofrequentie interferentie, wat ook wel afgekort wordt tot RFI, en elektromagnetische interferentie, oftewel EMI, zoals veroorzaakt wordt door de microgolf, en ze zijn gevoeliger voor elektronische ruis en interferentie dan andere soorten kabels. Om deze reden moeten ze buiten het golfbereik van onder andere elektromotoren en TL verlichting worden gehouden. Ook is de afstand tussen de signaalversterkers korter met UTP kabel dan voor coaxiale en glasvezelkabels, waardoor het minder goed is om het signaal te dragen voor netwerken over lange afstanden. De kans is groot dat jij normaal gesproken niets zult merken van dit nadeel, maar in een groot huis of bedrijfspand zou dit in principe wel kunnen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden