Nick van Heerebeek
Nick van Heerebeek (Foto: )
Toof Pet

‘Papa beren en mama beren leven het liefst apart’

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Nick van Heerebeek (10 jaar) Toof Pet op.

door Jetse Offers

Nick wil Toof ook wel eens opzetten en zich dan het liefst omtoveren in een olifant of een vos. Maar helaas, daar liet Toof kinderen zich al eens in omtoveren. ‘Jij bent best een stoere vent,’ zegt papa Ruud, terwijl hij een foto van een bruine beer aan Nick laat zien. ‘Wat vind je hiervan?’

Nick vindt een bruine beer ook best wel spannend. Hij zet de toverpet op, pakt de klep van de pet vast, kijkt naar de foto en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die bruine beer heb ik jou opgezet. PATS BOEM! Nick is ineens een bruine beer. 

‘Je bent in Alaska, Noord Amerika,’ legt Toof uit op de kop van Nick.

Nick kijkt eens om zich heen en hij ziet de bruine beer van de foto. ‘Hoi, hoe heet jij?’ terwijl hij naar de beer zwaait. De beer draait zich om. ‘Ik heet Ted.’ Ted moet heel hard geeuwen. Hij is net wakker geworden uit zijn winterslaap. ‘Kijk, in dat hol heb ik bijna vijf maanden, de hele winter, heerlijk geslapen,’ vertelt hij aan Nick ‘Nu heb ik honger, jij ook?’ vraagt hij aan Nick. Nick heeft ook best wel trek in een hapje.

Ze lopen samen naar een rivier en gaan allebei in het water staan. ‘Hier komen zalmen langs,’ roept Ted ‘Dat zijn hele grote lekkere vissen.’ Ted slaat ineens met zijn grote klauw in het water en heeft een grote zalm gevangen. ‘Probeer jij het ook maar eens,’ roept hij naar Nick. Het lukt Nick ook om een zalm te vangen. ‘Hihi, het smaakt naar sashimi, sushi,’ vindt hij.

Toof vertelt dat bruine beren alles lusten. Toch eten ze het liefst plantaardig voedsel, zoals vruchten, zeewier, grassen, zaden, noten, bessen, wortels en knollen. Ze zijn gek op honing en andere zoetigheid. Verder eten ze insecten, kleine zoogdieren en dode grotere dieren. In sommige gebieden jaagt de bruine beer ook op grote hoefdieren, zoals elanden, rendieren en edelherten. 

‘Ben jij ergens bang van?’ vraagt Nick. Ted schudt zijn kop. ‘Nee, ik ben van niemand bang en wij hebben ook geen vijanden,’ roept hij lachend. 

Toof vertelt dat alleen mensen gevaarlijk zijn voor beren. Die vinden een berenvel leuk als kleed op de grond. Ook worden beren gevangen voor in de dierentuin. 

‘Heb jij kinderen?’ vraagt Nick. Ted knikt. ‘Ja, maar die zijn bij hun mama’s,’ antwoordt Ted. 

‘Papa beren en mama beren leven het liefst apart. Ik heb niet één vrouwtje, maar meer vrouwtjes. Bij bijna al die vrouwtjes heb ik kinderen. Een vrouwtje krijgt elke twee jaar twee tot drie hele kleine lieve beertjes. Als ze geboren worden wegen ze minder als een pak melk en zijn ze zo groot als een cavia of jong konijntje,’ vertelt Ted.

‘Ze blijven ongeveer vier jaar bij hun mama,’ vult Toof aan ‘Daarna gaan ze hun eigen weg.’

Toof vertelt verder dat bruine beren niet altijd bruin zijn. De naam ‘bruine beer’ is eigenlijk fout, omdat de vacht van de bruine beer heel vaak niet bruin is. De kleur van de bruine beer is soms licht crème en soms heel donkerbruin, maar er bestaan ook enkele lichtgrijze en zwartbruine beren. Het uiteinde van de lange haren is vaak blond. De haren in de nek van beren zijn lichter van kleur. 

De bruine beer heeft ook hele lange nagels aan zijn voorpoten. Deze nagels kunnen ze niet intrekken.

Er komt een vrouwtjes beer aangewandeld. ‘Ik denk dat jij je nu beter kunt wegtoveren. Mannetjes beren willen andere mannetjes wegjagen als ze een vrouwtje zien en gaan vechten. Of wil jij ook een potje vechten?’ vraagt Toof. 

Nick denkt diep na. Zou hij van Ted kunnen winnen? Nick is verstandig. Hij doet maar gauw de toverpet af. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij papa Ruud. ‘Misschien kan jij jouw klas op de Angelaschool nu iets over bruine beren vertellen,’ stelt papa Ruud voor. 

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. 

Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden