<p>Wim Bijkerk en Wil van Rijen overhandigen de nieuwe kerkgids aan burgemeester Van Maaren.</p>

Wim Bijkerk en Wil van Rijen overhandigen de nieuwe kerkgids aan burgemeester Van Maaren.

(Foto: Marielle Pelle)

‘Kerkgidsen zijn een uitstervend ras’

Maandenlang waren de grote deuren van de Sint Maartenskerk gesloten voor het publiek. In die maanden zat het bestuur niet stil, maar ging samen met hun vrijwilligers aan de slag om het bezoekaanbod van de grote kerk toekomstbestendig te maken. Nu de deuren weer open zijn, zijn ze klaar om ook dit jaar bezoekers te ontvangen, al beseffen ze zich wel dat het gemiddelde bezoekersaantal van 12.000 bezoekers per jaar nu misschien niet meer haalbaar is.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - “We zijn er klaar voor”, zegt bestuurslid Wim Bijkerk. “We hebben afgelopen winter de kerk opgezomerd. Alles is opgeruimd, we hebben frisse ruimtes gecreëerd. De oude banken staan in de opslag, zodat we flexibeler zijn met de ruimte en ook ruimte kunnen bieden voor tentoonstellingen.” Penningmeester Peter Jan van Steenbergen vult aan, dat in samenspraak met Tourist Info Bommelerwaard de openingstijden zijn verruimd. Maar beide geven eerlijk aan: “Alles staat of valt met vrijwilligers.”

Kerkgids
Afgelopen winter is ook nagedacht over de huidige informatie die er is. Op dit moment zijn er nog een aantal kerkgidsen en een torengids. “Maar kerkgidsen zijn een uitstervend ras”, zegt Bijkerk. “Het belangrijkste is dat de kerk open is en dat een gastvrouw of gastheer de bezoekers ontvangt, maar ze zijn niet allemaal kerkgids.” Kerkgids Wil van Rijen is een lopende encyclopedie als het gaat over de geschiedenis van de Sint Maartenskerk. Hij was bereid om alle informatie op papier te zetten en met behulp van Erik Vos heeft hij een kerkgids geschreven. Hij vertelt dat er voor vrijwilligers wel een stencil met informatie beschikbaar was, maar nu is er gewerkt aan een officiële kerkgids en deze heeft dezelfde uitstraling als de stadswandelingen van Zaltbommel, die verkrijgbaar zijn bij Tourist Info Bommelerwaard. “Alle kennis die voor handen is, en met name in het hoofd zit van Wil, hebben we bij elkaar gebracht in een kerkgids”, aldus Van Steenbergen. “Als je Wil op z’n kop houdt komt er zoveel informatie uit. Alle kennis zit in zijn hoofd, dus daar moeten we zuinig op zijn.”

Verbazing
“Ik vind geschiedenis interessant”, zegt Wil van Rijen. “En dat wil ik graag delen. Het verbaast me altijd weer hoe weinig Bommelaren de geschiedenis van de Sint-Maarten kennen. Bezoekers horen we vaak zeggen: “Ik kom zo vaak over de A2 dan zie ik die grote kerk staan, nu wil ik eens binnenkijken.” Mensen zijn verbaasd dat zo’n klein stadje, zo’n grote kerk heeft.” Van Rijen vertelt dat ze per jaar tussen de tien- en twaalfduizend bezoekers ontvangen. Dit zijn alleen bezoekers, daarnaast zijn er nog duizenden bezoekers bij de concerten, tentoonstellingen en kerkdiensten. “De kerk is het waard om gezien te worden. We moeten zorgen dat de kerk toegankelijk is voor iedereen. Dit is de oorsprong van de kerk. Iedereen kan hier terecht met zorgen, blijdschap, verwondering en verdriet.”

Markant
Het eerste exemplaar van de nieuwe kerkgids werd door Van Rijen overhandigt aan burgemeester Van Maaren. “Het is goed hier te zijn. Iedereen kent de toren en de brug van Zaltbommel. Dit zijn markante items van onze stad.” Burgemeester Van Maaren spreekt zijn waardering uit voor de kennis die uitgebracht is in het boekje: “Je moet de historie begrijpen om het echte gebouw te zien. Er is belangstelling voor gebouwen en geschiedenis. Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen willen weten over deze geschiedenis. We moeten onze vrijwilligers koesteren.” Dat beaamt bestuurslid Bijkerk, die benoemd dat dit boekje de echte kerkgidsen niet gaat vervangen, maar zoals de burgemeester zegt: “Het is goed dat het op papier staat.”

102 meter
Beheerder Dico Weijenberg vertelt met enthousiasme en trots over de verbeteringen die afgelopen periode in de kerk zijn aangebracht en de eerste tentoonstellingen die nu van start kunnen gaan. Als er even over de bekende toren wordt gesproken en iemand zich hardop afvraagt hoe hoog de toren is, antwoordt Van Rijen heel rustig: “De toren van Zaltbommel is 102 meter, de Dom in Utrecht is 110 meter. Deze kerk mocht niet hoger, want De Dom moest de hoogste blijven.” “Het is mooi dat historie beschreven staat, we moeten deze geschiedenis levend houden”, zegt burgemeester Van Maaren. “Zaltbommel is niets zonder de Sint-Maarten, dat is net als ik zonder mijn vrouw!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden