<p>Catheleine van de Scheur rijdt deze zomer met haar vrolijke ijsbus door de hele Bommelerwaard.</p>

Catheleine van de Scheur rijdt deze zomer met haar vrolijke ijsbus door de hele Bommelerwaard.

(Foto: Marielle Pelle)

‘Iedereen is blij om me te zien’

Het aantal startende ondernemers loopt terug als gevolg van de coronacrisis. Toch zijn er nog steeds ondernemende talenten, die de stap durven te maken. We spreken de 22-jarige Catheleine van de Scheur, een krachtige, ondernemende en gedreven jonge vrouw die de sprong aandurft en met haar eigen rijdende kleurrijke ijssalon door de Bommelerwaard toert.

door Marielle Pelle

Kerkdriel - “Ik ben nooit chagrijnig als ik in die bus zit.” Met een grote glimlach op haar gezicht showt de 22-jarige Van de Scheur haar kleurrijke ijsbus. “Ik wilde altijd al iets voor mezelf beginnen, maar wist niet zo goed wat.” Van de Scheur vertelt dat ze de opleiding ondernemend en detailhandel volgde. “De opleiding vond ik niet leuk, ik wilde gewoon graag iets voor mezelf beginnen”, zegt ze duidelijk en overtuigend. Ze vertelt dat ze werkt in een slagerij in Bruchem en dit doet ze met veel plezier, maar het bleef kriebelen om iets voor zichzelf te starten.

Vetcool
“Ik wilde eerst iets met broodjes, maar dan geen snelle afhaal. Ik zag dat er op dat gebied niets was bij recreatieterrein de Zandmeren in Kerkdriel. Maar een standplaats op de Zandmeren is niet mogelijk. Door met verschillende mensen over mijn plannen te praten zijn het nu dus ijsjes geworden en rij ik vrolijk rond door de Bommelerwaard.” Ze wijst naar de naam Vet & Koel. “Ik vond het leuk om een naam te hebben met een verwoording, die meerdere kanten heeft.”

Zoektocht
Van de Scheur begon haar zoektocht naar een ijswagen. Tijdens de zoektocht ontmoette ze verschillende ondernemers die bereid waren deze jonge startende ondernemer op weg te helpen. “Ik mag verschillende mensen bellen als ik vragen heb. Ook word ik regelmatig door hen gebeld, om even te vragen hoe het met me gaat en waar ze me nog kunnen helpen.” In haar zoektocht vindt ze een prachtige ijsbus, die uniek en met de handgeschilderd is door de vorige eigenaar. “Het is zo leuk”, zegt ze stralend. “Je bent een soort winkel, maar je rijdt rond. Mijn bus heeft een gezellig deuntje waaraan ze horen dat ik eraan kom en ik neem rustig de tijd om in een straat te stoppen. Mensen herkennen inmiddels het deuntje en mijn bus.”

Gewoon doen
“Iedereen is vrolijk als je komt, dat is zo leuk. Je kunt mensen blij maken met een ijsje!” Ze staart even voor zich uit en zegt: “Dat is echt het leukste, dat iedereen blij is.” Van de Scheur rijdt rond met twaalf verschillende smaken schepijs. Ze mag het schepijs nu inkopen bij één van de ijscomannen die ze ontmoette in haar zoektocht naar een bus. Maar haar toekomstdromen gaan verder. “Ik hoop in de toekomst met meer bussen te kunnen rijden, zodat we op vaste plaatsen kunnen staan en meer mensen in de Bommelerwaard met een ijsje blij kunnen maken. En ooit hoop ik het ijs ook zelf te maken.” Krachtig en eerlijk zegt ze: “Ik ben van het doen. Ik ga geen boek zitten lezen over ijs maken en hoe alles moet. Ik ga het gewoon doen!”

Spontane dingen zijn toch altijd het leukst
“Ik wil niet afhankelijk zijn. Ik wil zelf zorgen en mijn eigen onderneming draaien.” Van de Scheur is een krachtige, jonge, ondernemer die goed weet wat ze wil. “Het leuke is om langs te rijden. Het is altijd spontaan, mensen weten niet dat je komt. Dus mensen besluiten spontaan een ijsje te nemen.” Ze kijkt me aan en zegt: “Spontane dingen zijn toch altijd het leukst?”

Ze vertelt over de reacties van mensen die haar elke dag zo blij maken. “Iedereen is verbaasd, maar de reacties zijn zo leuk. Pas zei iemand: “Wat leuk! Ik heb al in 15 jaar geen ijscokar gezien, dit is iets van vroeger. Wat mooi dat een jong iemand deze oude traditie weer oppakt.”” Ze straalt en is zichtbaar trots op haar eigen onderneming. Ze wordt overal enthousiast ontvangen en wordt nu al regelmatig benaderd voor kinderfeestjes, door scholen en kinderdagverblijven. Ze kijkt uit naar de zomer en zegt krachtig: “Over de winter maak ik me nog geen zorgen. Dit kwam spontaan, dus dan zal er dan ook wel iets komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden