Logo detorenbommelerwaard.nl


Pep Donders
Pep Donders (Foto: )
Toof Pet

‘Liever eet ik watervogels, schildpadden, kleine krokodillen’

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Pep Donders (5 jaar) Toof Pet op.

door Jetse Offers

Pep hoeft niet na te denken als hem gevraagd wordt waarin hij zich zou omtoveren met de toverpet. ‘Een anaconda,’ roept hij spontaan zonder ook maar een seconde te twijfelen. 
Een anaconda is een slang. Het is de grootste slang ter wereld. Niet in lengte, maar in gewicht (200 kg). De slang leeft in het vochtige en warme Amazonegebied. Dat gebied ligt in het noorden van Zuid-Amerika.
Pep zet de toverpet op, pakt de klep van de pet vast, kijkt naar een plaatje met een anaconda en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die anaconda heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Pep is ineens een mannetjes anaconda van wel zes grote kinderstappen (3m) lang. Hij ligt aan de oever van een grote rivier, de Amazone. Hij ziet een nog veel grotere anaconda in het water. Hij zwemt er naar toe. ‘Hallo, ik ben Pep. Wie ben jij?’ vraagt hij aan de andere slang. ‘Ook goedendag,’ antwoordt de anaconda ‘Noem mij maar Anaconda. Ik ben een vrouwtje en bijna twee keer zo groot als jij.’
‘Mag ik jou een knuffel geven?’ vraagt Pep. Dat vindt Anaconda goed. ‘Heb jij kinderen?’ vraagt Pep. Anaconda knikt. ‘De laatste keer kwamen er wel zeventig levende baby-anaconda’s uit mijn buik.’ ‘Waar zijn die nu?’ vraagt Pep. Toof vertelt dat baby-anaconda’s niet bij hun moeder blijven. Als ze geboren worden zijn ze al een beetje groot (60-70 cm) en ze kunnen dan gelijk al zelf eten zoeken.
Anaconda en Pep zwemmen naar de kant. ‘Ik blijf het liefst in het water,’ zegt Anaconda ‘Ik ben nu te groot en te zwaar om over het land te kruipen of in een boom te klimmen. Toen ik nog niet zo lang en zwaar was, deed ik dat wel.’
‘Weet je dat slangen nooit stoppen met groeien?’ vraagt Toof aan Pep. ‘Sommige mensen zeggen dat ze een anaconda hebben gezien die langer was dan tien meter. Dat zijn bijna 20 kinderstappen. Maar niemand gelooft dat. Als je een anaconda ziet die langer is dan 10 meter, dan mag je dat melden. Je kunt er een hele grote prijs ($50.000) mee winnen,’ zegt Toof ‘Kijk maar op internet!’
‘Eet jij vis?’ vraagt Pep. Anaconda schudt haar kop. ‘Heel soms, maar liever eet ik watervogels, schildpadden, kleine krokodillen, andere slangen en dieren die aan de rand van de rivier water komen drinken,’ antwoordt zij.
Toof vertelt dat je Anaconda’s, door hun schutkleur, bijna niet in het water ziet zwemmen. Als je in een rivier kijkt dan is dat water vaak ook groen met zwarte schaduwen, net als de kleur van een anaconda. Anaconda’s hebben hele kleine oranje oogjes die net boven het water uitsteken. Ze zwemmen heel stiekem naar hun prooi. Dan schieten ze ineens uit het water. Ze kronkelen zich om hun slachtoffer heen tot deze zich niet meer beweegt. ‘En dan?’ vraagt Pep. ‘Dan slikt de anaconda het andere dier langzaam in zijn geheel helemaal door,’ zegt Toof.
‘Mijn bek kan heel wijd open. Daar past gemakkelijk een hert, een varken of een mannetjes anaconda in,’ lacht Anaconda ‘ik hoef dan maanden niet meer te eten.’
‘Wat?’ Pep schrikt: ‘Jij bent dus ook in staat om mij op te eten?’ Anaconda knikt. ‘Ik ben twee keer zo groot als jij en ik kan jou dus ook met gemak doorslikken. Ik at al vaker mijn man op,’ zegt ze lachend ‘Ik eet ook weleens een eigen baby op.’
‘Nou, dat vind ik helemaal niet om te lachen,’ roept Pep ‘Doei!’ Hij gooit maar gauw de toverpet van zijn kop. PATS BOEM! Hij is ineens weer thuis bij papa Daan.
Pep doet zijn vingertoppen tegen elkaar en houdt zijn armen in een grote boog recht voor zijn borst. ‘Kijk papa. Pfff, zo dik was ik als anaconda,’ vertelt hij trots.
‘Vind je anaconda’s nog steeds geweldig?’ vraagt papa Daan.
Pep denkt even diep na. ‘Jawel papa, maar je moet er wel heel erg voor oppassen!’ weet hij nu.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. 
Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.

Meer berichten