Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>Ruud Schobbers is de winnaar van de fotowedstrijd. Zijn foto van de jarige Martinus Nijhoffbrug bracht de jury het meest in vervoering.</p>

Ruud Schobbers is de winnaar van de fotowedstrijd. Zijn foto van de jarige Martinus Nijhoffbrug bracht de jury het meest in vervoering.

(Foto: Loeki Bruinink)

Sportfotograaf wint brug-fotowedstijd

De winnaar van de fotowedstrijd rond de 25-jarige Martinus Nijhoffbrug is bekend: Ruud Schobbers. De foto van de amateur-sportfotograaf uit Heesch springt er het meest uit, aldus de jury. Annemarie Jorritsma onthulde vrijdag de winnende foto. Het maken van zo’n prijsplaat vraagt geduld, timing en een dikke winterjas, zo blijkt.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel – “Kijk, eerst had ik deze foto gemaakt.” Ruud Schobbers toont een afbeelding van de Martinus Nijhoffbrug in de avond. Die lijkt op de winnende foto. “Tien minuten later maakte ik deze.” Inderdaad, daarop zijn de kleuren nóg sprekender.

Verkleumd
Schobbers rijdt regelmatig over de Martinus Nijhoffbrug. Vooral voor familiebezoek. Op Eerste Kerstdag 2020, als hij zijn zoon naar de ouders van diens vriendin brengt, besluit hij op de terugweg de iconische brug te fotograferen. In de decemberkou loopt hij met statief en camera over een golfbreker tot hij de gewenste positie heeft gevonden. “En dan moet je het juiste moment afwachten.” Dat doet hij. “Als de duisternis valt, komen de lichten op de brug tot leven.” Verkleumd stapt hij daarna de auto weer in. Een half jaar later, op vrijdag 18 juni, onthult Annemarie Jorritsma samen met fotograaf Michiel Nijstad van Fotolux zijn winnende foto.

Expositie top 50
“De jury heeft alle inzendingen beoordeeld op de toegepaste techniek en creativiteit”, licht Nijstad tijdens de feestelijke opening van de fototentoonstelling in de Sint-Maartenskerk de keuze toe. “Ook de persoonlijke smaak van de juryleden speelde natuurlijk een rol.” Naast Nijstad zaten collega-fotograaf Wesley de Wit en Henk Palm, destijds burgemeester van Zaltbommel, in de jury. Net als Gerrit van Aalst, projectleider uitvoering bouw Martinus Nijhoffbrug en inwoner van Zaltbommel en Bert Kingma, programmamanager A2 Deil-Vught. Zij kozen eerst de top 50. Uit die top 50 nomineerden zij vervolgens vier foto’s voor de 1e, 2e en gedeelde 3e plaats.

Spritsen en workshop
Uiteindelijk kwam Schobbers als winnaar uit de bus. Die is blij met de uitslag. Als amateur-sportfotograaf krijgt hij regelmatig complimenten over zijn foto’s van voetballers en handballers. Maar een brug vastleggen is andere koek. En over koek gesproken. Dat de gemeente Zaltbommel zijn winnende foto heeft laten vastleggen op een koekblik gevuld met Bommelse spritsen, kan hij zeker waarderen. Net als de fotografieworkshop die hij won. “Ik ben autodidact, dus ik kan daar vast nog wat van leren.” Dat koekblik neemt Schobbers straks mee naar Heesch, als blijvend aandenken aan het 25-jarig bestaan van de door hem gefotografeerde Martinus Nijhoffbrug.

De winnende foto’s, de top 50 en een slideshow van alle inzendingen zijn tot en met 31 juli te zien in de Maartenskerk. Je kunt dan ook stemmen op je favoriete foto. De winnaar van de publieksprijs wordt in augustus bekend gemaakt.

Meer berichten