Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>Tussen de strobalen en nieuwsgierige koeien presenteren de leerlingen van het Cambium College hun O&O-projecten.</p>

Tussen de strobalen en nieuwsgierige koeien presenteren de leerlingen van het Cambium College hun O&O-projecten.

(Foto: Loeki Bruinink)

Van kartonsnijder tot kippenspeeltje

Technasium-leerlingen, leerkrachten, ouders en opdrachtgevers verzamelden zich maandagmiddag 21 juni onder de overkapping van Boerderij Zonneveld. Daar presenteerden zes groepjes havo- en vwo-leerlingen van het Cambium College hun O&O-project, gadegeslagen door nieuwsgierige melkkoeien.

door Loeki Bruinink

Rossum - Een hoop gekakel zijn ze bij Boerderij Zonneveld wel gewend. Dus de reuring op haar erf deert Linda de Groot niet. Sterker nog, ze kijkt uit naar de presentaties van de leerlingen uit 4 havo en 4 en 5 vwo. Want een van de projectgroepjes heeft speciaal voor háár legkippen een speeltje tegen de verveling ontworpen. Dat kunnen die hennen goed gebruiken nu de ophokplicht ze al maanden in de stal houdt.

Docenten Erigo Meesters en Lenny Klop verwelkomen opdrachtgevers en ouders en geven leerlingen de laatste instructies. Die hebben een half schooljaar gewerkt aan hun projecten voor O&O (onderzoeken en ontwerpen); twee keer per week twee uur. Daarvoor moesten ze eerst een opdracht binnenhalen: een realistisch probleem waarmee een onderneming worstelt. Om vervolgens in nauw overleg met de opdrachtgever tot een oplossing van dit probleem te komen. Ondanks de beperkende coronamaatregelen zijn de meeste groepjes daarin goed geslaagd.

Ruben, Jesse en Davey mogen deze middag het spits afbijten. Zij tonen hun ontwerp voor de infographic waarmee hun opdrachtgever Elliz in Company zich kan presenteren. Of de opdrachtgever blij is met het resultaat, horen de drie jongens binnenkort. Jan, Tijn, Finn en Lilly hebben zich de afgelopen periode gebogen over een ontwerp voor de bestelsite van Foodbar OostWest. Met een demovideo leiden ze de aanwezigen stapsgewijs door het eindresultaat. Ook Carlijn, Colin en Boudewijn ontwierpen een infographic. Zij deden dat voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met die informatieve illustratie moet het voor medewerkers eenvoudiger worden om leeninstrumenten aan te vragen. Het kippenspeeltje voor Boerderij Zonneveld komt van de hand van Willemijn, Sebastiaan, Ingmar en Roel. De hennen lijken nog niet erg enthousiast over het prototype – toch het resultaat van gedegen onderzoek.

Uit de presentatie van Anemone, Janne en Mika blijkt dat de weg naar een ontwerp voor een kindvriendelijke kartonsnijder vol onvoorziene hobbels zit. Toch kan opdrachtgever Fitit vooruit met hun bevindingen. Rachel, Fartuun, Meike en Noortje sluiten de presentatiereeks af met een SketchUpfilm en moodboard voor de kantoorinrichting van opdrachtgever Bouwplanmakers.

Zo’n O&O project is een goede leerschool, zo blijkt deze middag. Leerlingen moeten communiceren, taken verdelen, samenwerken, evalueren en presenteren. En ook nog eens creatief en ondernemend zijn. Ondanks verrassingen, tegenslagen en tijdsdruk zijn de meeste leerlingen, net als hun opdrachtgevers, blij met het resultaat.

Meer berichten