Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>Op basisschool De Wegwijzer in Nederhemert zijn de leerlingen geconcentreerd aan het werk. De knikkerkampioenschappen worden serieus genomen!</p>

Op basisschool De Wegwijzer in Nederhemert zijn de leerlingen geconcentreerd aan het werk. De knikkerkampioenschappen worden serieus genomen!

(Foto: Marielle Pelle)

Spannend knikkerkampioenschap

In bijna alle kernen van de Bommelerwaard worden deze weken de voorrondes gespeeld van de Bommelerwaardse Knikkerkampioenschappen. In veel kernen is al bekend wie zijn of haar dorp gaat verdedigen op 17 juli in Zaltbommel, deze weken worden de laatste knikkers gerold om te strijden voor een plaats in de finale.

door Marielle Pelle

Nederhemert - “Ik denk dat het 180 knikkers zijn”, zegt Coert. De spanning is voelbaar op het schoolplein in Nederhemert, waar zo de voorrondes van start gaan van de Bommelerwaardse Knikkerkampioenschappen. Om deze spanning te breken, loopt sportcoach Bram van Geffen rond met een grote pot knikkers en kinderen kunnen raden hoeveel knikkers er in zitten. Van Geffen vraagt hoe Coert weet dat het er 180 zijn. Terwijl Coert verder loopt, kijkt hij achteloos achterom en zegt: “Dat weet ik gewoon op gevoel en ik denk gewoon dat ik geluk heb!”

Warmdraaien
Ondertussen staat een ander kind nerveus naast Van Geffen. “Meester als je één wedstrijd verliest, lig je er dan gelijk al uit?” Betrokken legt Van Geffen zijn hand op de kleine schouder en stelt gerust dat er meerdere potjes worden gespeeld. De activiteiten worden georganiseerd door de sportcoaches van Welzijn Bommelerwaard, maar omdat ze op veel scholen ook de bewegingslessen verzorgen, zijn ze voor de kinderen geen onbekenden. Van Geffen heeft deze week met de kinderen tijdens de gymles nog geknikkerd. “Om ze vast warm te draaien”, vertelt hij.

Chips en curry
Op baan 1 spelen Daniël Hovestadt en Marcus de Putter. “Hebben jullie goed geoefend?” vraagt sportcoach Patricia de Geus. “Heel vaak!” roept Marcus enthousiast. De spanning staat op de gezichten. “Oh, hij ketste er overheen!” roept Daniël. Toch speelt hij al snel een aantal knikkers in het potje, waarop Marcus zegt: “Daniël heeft gewoon geluk!” Ze gaan samen helemaal op in hun spel en bij een gemiste worp, draaien ze als volleerde spelers gefrustreerd hun hoofd om en roepen ‘curry’ of ‘chips’ om hun teleurstelling kracht bij te zetten. Terwijl hun juf even komt kijken en aanmoedigen is het Daniël die het potje wint en vol enthousiasme een vreugdedansje maakt.

De laatste knikker
“Wie wordt de Nederhemertse kampioen?” roept Van Geffen motiverend. Jarno Rotting en Niels Oomen spelen tegen elkaar op baan 3. Al snel is het 1-1 en dat laat zien dat de leerlingen aan elkaar gewaagd zijn in dit oud Hollandse spel. “Nee, nee, ik hoop dat die er niet in gaat!” roept Dirk Oomen. Hij speelt tegen zijn klasgenoot Nelene Macleane, beide zitten ze in groep 7. Klasgenoten moedigen hen aan en weten allemaal dat de regel, ‘wie de laatste knikker erin speelt is de winnaar’, alles nog kan veranderen. Maar al snel klinkt: “Yes, yes!” Het is Nelene die de laatste knikker erin speelt en dit maakt haar de winnaar.

Bouwen kunnen ze
Van Geffen vertelt dat ze de voorfinales in elke kern spelen. “In coronatijd trokken we juist naar de dorpen en werden activiteiten dichtbij aangeboden. We zagen dat dit goed werd ontvangen. Twee jaar geleden werd alleen in Zaltbommel gespeeld. Nu speelt elke kern en dat geeft een grote betrokkenheid. Op 17 juli spelen alle finalisten op de Waalkade in Zaltbommel.”

Ondertussen worden de tussenstanden geteld om te kijken wie de finale in Nederhemert mag spelen. Ruben Oomen loopt zelfverzekerd rond en zegt: “Ik denk dat ik in de finale sta, want ik heb alles gewonnen!” “Ja, duh!” antwoordt Nelene Macleane, “je was ook echt goed.” De uitslag is bekend: Zes kinderen uit de bovenbouw en zes uit de onderbouw mogen nu nog één potje spelen. De winnaars van deze poule zullen Nederhemert gaan verdedigen.

Ruben en Nelene staan nu tegenover elkaar. In opperste concentratie wordt er gespeeld. De laatste knikker wordt met spanning gevolgd en wordt er door Ruben in gespeeld en daarmee pakt hij de winst en zal hij samen met Joris, Daniël, Lars, Rinco en Coert Nederhemert gaan verdedigen bij de kampioenschappen.

Van Geffen bedankt de kinderen en vertelt dat ze welkom zijn op 17 juli, er is ook een knikkerbaan-bouw-wedstrijd. Gezichten beginnen te stralen en bouwplannen worden al gedeeld. Van Geffen lacht: “Het is zo leuk om te zien hoe dit in de kernen leeft. Bouwen kunnen ze echt in Nederhemert, dus ik ben benieuwd welke bouwwerken we gaan zien.”

Aanmelden om te bouwen via bommelerwaardbeweegt.nl.

Meer berichten