Logo detorenbommelerwaard.nl


On-kruid: Cichorei (Cichorium)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

‘Cichorium’ is Grieks en betekent ‘ik ga langs de veldweg’. Omdat hij graag langs de weg groeit heeft hij de bijnaam ‘wegenwachter’ gekregen. Het is een echte pionier, die op plaatsen groeit waar verder niets wil groeien. Van oorsprong komt hij uit Azië, Afrika en het Middellandse Zeegebied. Hij is door de Romeinen in Nederland geïmporteerd, die de plant als groente gebruikten.

Het is een winterharde vaste plant met een opvallende rozet. De azuurblauwe lintbloemen gaan alleen open als de zon schijnt. Ze verdragen ook geen regen, kou en aanrakingen en bloeien hooguit zes uur per dag. De bloeiperiode loopt van juli tot augustus.

De welbekende witlof en de andijvie zijn gecultiveerde vormen van de cichorei. In de volksgeneeskunde werd de chicorei onder meer gebruikt voor het schoonmaker van de darmen en de lever, maar ook om de spijsvertering te ondersteunen. Van de bladeren, geplukt voor de bloei, kun je thee zetten. Deze thee zou helpen bij een droge huid- en eczeemproblemen die zijn ontstaan bij een slecht werkende lever. De cichoreithee zorgt voor een betere bloeddoorstroming. De jonge wortels kun je schillen en koken en als groenten eten. Ten tijde van Napoleon begon men koffie te maken van de wortel van de cichorei, als vervanger voor de echte koffie. Tijdens WO II werd deze cichoreikoffie ook veel gedronken, het werd ook wel ‘Duitse Koffie’ genoemd.

Meer berichten