Logo detorenbommelerwaard.nl


Foto:

On-kruid: Vlasleeuwenbekje (Antirrhinum)

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Bij deze haast kunstzinnig gevormde plant, met zijn prachtige gekleurde bloemen, valt de naar voren hangende lip meteen op. De leeuwenbekfamilie komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa. De soort die hier bloeit heet vlasleeuwenbekje (Linaria) en komen in het wild veel voor. Midden in de zomer komt het sterke vlasleeuwenbekje op en staat vaak in september nog volop in bloei, als de andere planten al uitgebloeid, verdwenen of verdort zijn. In tuincentrums kom je ze steeds meer tegen in allerlei kleuren.

Zonder enige moeite doorstaat het de achteruitgang van temperatuur en zonlicht in de maand september en blijft doorbloeien met zijn prachtige gele en oranjeachtige bloemen, waar veel bijen en insecten op afkomen.

De minder sterke insecten kunnen, omdat ze heel diep in de bloem moeten gaan, niet bij de nectar. Ook de dikke hommels passen er niet in, maar hij gebruikt zijn spierkracht. Weet je wat ze dan doen? Hij bijt een gat in de onderkant van de bloem met zijn sterke kaken en gaat zo naar binnen om de heerlijke zoetigheid van het vlasleeuwenbekje te stelen. Mijn tante noemde dat gekscherend ‘diefstal met inbraak’. 

Thee van het vlasleeuwenbekje is vocht afdrijvend en werd vroeger voorgeschreven bij nierproblemen en geelzucht. Verder kan uit de bloemen een gele kleurstof gehaald worden waarmee kledingstoffen natuurlijk kunnen worden gekleurd.

Meer berichten