Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>De 3-jarige Siep van Buuren en Fiep Looijen (8) mochten de nieuwe speurtocht openen. Kijk hieronder voor meer foto&#39;s.&nbsp;</p>

De 3-jarige Siep van Buuren en Fiep Looijen (8) mochten de nieuwe speurtocht openen. Kijk hieronder voor meer foto's. 

(Foto's: Marielle Pelle)

‘Iets moois voor bezoekende gezinnen’

Zaltbommel, de stad waar Fiep Westendorp werd geboren, naar school ging, vriendinnetjes had, op straat speelde en haar eerste tekeningen maakte. Afgelopen jaren veroverde Fiep Westendorp opnieuw haar plaats in Zaltbommel, met een beeld op de Waalkade, een tunnel en op verkeersborden. Nu is er een ook een Fiep speur-, speel- en ontdektocht. De feestelijke opening hiervan moest helaas anders dan gepland.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Midden op de Waalkade staat een klein paars huisje, hij springt gelijk in het oog. Zaterdagmiddag hadden veel kinderen rondom dit huisje een feestelijke opening willen vieren van de unieke Fiep speur-, speel- en ontdektocht. Maar toen vrijdagavond de coronamaatregelen werden aangescherpt, moest dit feestelijke evenement helaas worden afgelast.

Zaterdagmiddag zijn er toch twee bezoekers die samen de officiële opening vorm geven. De 8-jarige Fiep Looijen, als Zaltbommelse naamgenoot van Fiep Westendorp, en de 3-jarige Siep van Buuren, naamgenoot van de bekende poes van Jip en Janneke. Ze bekijken eerst het prentenboek ‘Hier woon ik’ van schrijver en illustrator Fiep Westendorp. Al snel ontdekken ze dat het huisje op de Waalkade overeenkomsten heeft met dit prentenboek. Samen nemen ze belangrijke rol op zich om vanmiddag toch de opening te verrichten. Fiep knipt het gouden lint door en Siep luidt de bel, met het applaus van voorbijgangers op de Waalkade is de speurtocht geopend. “In het werk en de illustraties van Fiep Westendorp zien we dat kinderen de hoofdrol spelen, daarom wilden we dat kinderen de hoofdrol zouden spelen bij de opening. Het was op het laatste moment improviseren, maar op deze manier kunnen we toch op een leuke wijze aandacht geven aan een nieuw en uniek concept in de binnenstad van Zaltbommel”, licht men vanuit het binnenstadsfonds toe.

Beleven
De Fiep speurtocht is een initiatief van alle ondernemers uit de binnenstad. Met deze speurtocht laten ze zien dat Zaltbommel niet alleen een stad is voor de boodschappen, de leuke boetiekjes en de gezellige terrassen, maar dat er ook veel te beleven is. Het ontwerp werd gedaan door Museumatelier Stadskasteel met input van ondernemers, bestuurders en Fiep Amsterdam. De uitvoering is mogelijk gemaakt door het Binnenstadsfonds en Van Voordenstichting. Het uitvoerende werk aan de materialen werd met enthousiasme en passie gedaan door deelnemers van dagcentrum De Harmonika.

Ambassadeurs
Om de opening kracht bij te zetten, mogen Fiep en Siep de kurken laten knallen met champagne die Jip en Janneke ook lusten. Voor deze belangrijke taak vragen ze beiden hulp van hun vader, maar met trotse gezichten schenken ze de champagne en delen die met de kinderen die spontaan aan zijn komen wandelen en vooral ook even in dat kleine huisje willen kijken. Terwijl ze proosten op de nieuwe Fieptocht, worden Fiep en Siep door het binnenstadsfonds officieel benoemd als ambassadeur van de Fiep Speurtocht. De ogen van Fiep glimmen, deze rol wil ze wel waar gaan maken. “Ik ga het maandag op school vertellen en ik geef aan elk kind een folder”, vertelt ze enthousiast.

Als heuse ambassadeurs trekken Fiep en Siep samen met hun ouders de stad in, om als allereerste de Fiepspeurtocht te gaan ontdekken. Verrukt slaat de kleine Siep zijn hand voor zijn mond als hij op de stoep een afbeelding van een auto ziet. En aan de hand van de pijl wijst hij met zijn vingertje welke kant ze op moeten. Fiep springt samen met haar schoolgenootjes Nico en Jax over het hinkelpad van Pim en Pom en ontdekken in de winkeletalages allerlei Fiepschilderijen. 

Aanwinst
“Het is jammer dat de opening niet doorgaat, maar de speurtocht is er niet minder leuk door”, zegt Simon Vonk. Als binnenstadsondernemer was hij betrokken bij de ontwikkeling. “Dit is echt een aanwinst, dit had de stad nodig. We bieden hiermee iets moois voor bezoekende gezinnen. Het is mooi om te zien hoe kinderen de stoeptegels in de stad ontdekken.” Op de Waalkade trekt het huisje de aandacht van veel voorbijgangers. Twee motorrijders, die een pitstop houden op de Waalkade, kijken even nieuwsgierig door het deurtje.

De speurtocht start bij het Stadskasteel en leidt door de binnenstad. De Fieptocht is gratis te downloaden op www.beleefzaltbommel.nl.

Meer berichten