Logo detorenbommelerwaard.nl


On-kruid: Puntwederik

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Heeft u hem ook in de tuin staan, deze woekerende ‘zomerse’ plant, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa komt? In Nederland is hij al aardig verwilderd. Je komt hem regelmatig tegen in de natuur. Zijn wetenschappelijke naam ‘Lysimachia’ komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant heeft ontdekt. Een andere verklaring van de Latijnse naam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en ‘strijd’. In Nederland wordt ook de naam ‘gele wederik’ gebruikt.

De puntwederik is een vaste plant met een opvallende bloei. Van juni tot augustus, bloeien er kleine gele bloemetjes tussen het frisgroene blad. Hij kan een hoogte bereiken van 70 centimeter en behoort tot de sleutelbloemfamilie. De puntwederik en de spirea vormen in je tuin een mooi kleurrijk koppel.

De wederik werd vroeger als kruid gebruikt om vee rustig te houden, omdat hij (stekende) insecten op afstand houdt. De plant gebruikte men om een span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op de juk of gareel gelegd, daar werden de dieren rustig van.

Thee gezet van de plant werkt tegen koorts en scheurbuik. Er zit vitamine C in en het heeft een licht zure smaak. Je kunt uit de plant ook verschillende kleuren verfstof halen. Zo is uit de wortelstok een bruine kleur te extraheren, bladeren en stengels geven een gele kleur.

Meer berichten