Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>De pleinen mogen er zijn en zullen hopelijk ook bijdragen aan meer speelplezier en besef van wat groen nu eigenlijk is.</p>

De pleinen mogen er zijn en zullen hopelijk ook bijdragen aan meer speelplezier en besef van wat groen nu eigenlijk is.

(Foto: Kobien van der Luit)

Groene pleinen Franciscusschool

Afgelopen maandag zijn op feestelijke wijze de twee schoolpleinen van de Franciscusschool in Zaltbommel geopend.

Zaltbommel - Ruim drie jaar geleden werd er een zaadje geplant om de pleinen aan te pakken en werd er een werkgroep van ouders en leraren opgericht. In die tijd kreeg de directrice Mirjam Dierck een brief van een leerling. Hij verveelde zich op het schoolplein en er was maar weinig uitdaging. Ze heeft hem uitgelegd dat de school begonnen was met de plannen en dat er nu voor voldoende geld moest worden gezorgd om de ideeën en plannen voor elkaar te krijgen. Het is een grote klus waar veel tijd en overleg in gaat zitten. “Heb geduld”, kreeg hij te horen. Zijn geduld is beloond in groep 8, zijn laatste jaar op deze school.

Eerst werden er ideeën verzameld bij de kinderen op school en bij het team. Er volgde een bezoek aan een conferentie over Groene pleinen van de provincie Gelderland en er werd een ontwerp gemaakt. Duidelijk was wel dat er veel geld nodig was en dus werd er geld ingezameld middels een succesvolle sponsorloop, flessen ophalen en subsidies aanvragen. Daarna moest er nog een uitvoerder gevonden worden die deze grote klus kon klaren. Eerst ging de school nog met een grote groep ouders een paar zaterdagochtenden zelf de tegels en oude struiken uit de pleinen halen en eind februari was het eindelijk zo ver: de pleinen gingen nu echt op de schop!

Wilgentunnel
Sinds half mei (na de voorjaarsvakantie) kunnen de kinderen heerlijk spelen in de wilgenhut, door de wilgentunnel lopen, de grote duoschommel gebruiken, verstoppertje spelen en het parcours over stenen en tussen struiken en bomen lopen. Verder is er geprobeerd om ook bloemen op de pleinen te brengen middels vlinderstruiken, IJzerhard en dropplant en in het voorjaar Forsythia. Om nog meer insecten te lokken hebben de groepen 5 en groep 4/5 samen met meester Buck een heel mooi bijenhotel gemaakt.

Buitenarena
Er is tevens een buitenarena aangelegd voor buitenlessen, deze is opgedragen aan vorig jaar overleden meester Cees van Deursen. Er wordt heel veel meer buiten les gegeven, er wordt echt genoten van de nieuwe pleinen. Dit is onder andere te danken aan de subsidies en giften van gemeente Zaltbommel en provincie Gelderland, Prins Bernard Cultuurfonds, Natuurwacht Bommelerwaard, Van Voordenstichting en de Rabobank.

Vlaggetjeslint
Afgelopen maandag kwamen alle kinderen op het grote plein samen om met zijn allen met een dans op de muziek van Zij aan Zij van Kinderen voor Kinderen een muzikale tint aan de opening te geven. Een groep kinderen, uit elke groep was één kind aangewezen, rende daarna onder een vlaggetjeslint door. De pleinen zijn nu officieel geopend! Hierna was er nog een demonstratie van Freerunning Ammerzoden (GTV Ammerzoden).

De bovenbouw kreeg deze ochtend een clinic freerun aan geboden en de kinderen van de onderbouw kregen sport en spel op het kleine plein. Voor deze laatste week voor de zomervakantie is er ook nog een Natuurbingo (zoeken en bewegen) gemaakt voor alle klassen en als het weer meezit, zal er weer veel buitenles gegeven worden. De Franciscusschool is reuzetrots op de pleinen die er nu liggen.

Meer berichten