Logo detorenbommelerwaard.nl


<p>Marieke Knuijt (conservator) en Annette Zeelenberg (kasteelmanager). Ze staan op de oude vloer, waaronder de brouwoven verborgen moet liggen.</p>

Marieke Knuijt (conservator) en Annette Zeelenberg (kasteelmanager). Ze staan op de oude vloer, waaronder de brouwoven verborgen moet liggen.

(Foto: Marielle Pelle)

Op zoek naar de verborgen schat

Rond 1300 werd kasteel Ammersoyen gebouwd aan een afgesneden bocht van de Maas. Eeuwenlang weerstond het oorlogen, veroveringen en branden. Het kasteel dat nog steeds fier een plaats heeft in de dorpskern van Ammerzoden heeft een geschiedenis, maar ook nog heel veel verborgen schatten. Zoals een middeleeuwse brouwoven in de kelder.

door Marielle Pelle

Ammerzoden - “We hebben alleen twee zwart wit foto’s uit de jaren ’60 waar hij op staat”, vertelt Annette Zeelenberg, kasteelmanager van Kasteel Ammersoyen. “We wisten wel dat hij er was”, vult Marieke Knuijt aan, ze is conservator bij het eeuwenoude kasteel in Ammerzoden. Samen staan ze op de oude keldervloer onder in het kasteel en lopen over de oude stenen. “Hieronder moet hij liggen, dit gedeelte is 40 jaar niet toegankelijk geweest voor het publiek.”

In de kelder van het kasteel bevindt zich de brouwoven, nu nog onzichtbaar. “Voor zover wij weten is er geen enkel kasteel in Nederland waar de middeleeuwse brouwoven nog zichtbaar is of nog in de grond zit. Hier in Ammerzoden brouwden ze alleen voor eigen gebruik. We willen deze oude brouwoven weer zichtbaar maken, maar om dit project te realiseren zijn er nog veel financiële middelen nodig.”

Verborgen onder de keuken
Zeelenberg vertelt over de grote restauratie in de jaren ‘60 en ‘70. Toen heeft de brouwoven even blootgelegen en zijn er twee foto’s gemaakt. “Dit is het enige beeld wat we ervan hebben.” Knuijt vertelt dat hij toen weer onder de vloer is verdwenen omdat de keuken van de cateraar op deze plaats in de kelder moest komen. “De cateraar en de keuken waren belangrijk voor de exploitatie van het kasteel”, licht Knuijt toe. “De horeca bevindt zich nu in het koetshuis en de keuken uit het kasteel kon weg, dat biedt nieuwe kansen. We zijn inmiddels 60 jaar verder en veel komt nu dus samen.” “We willen het middeleeuwse verhaal vertellen en daar is de brouwoven een onderdeel van”, vertelt Zeelenberg.

Scherven brengen geluk
Kasteel Ammersoyen bevat een schat aan verhalen. Betrokken en gedreven vertelt Knuijt erover. “We kunnen nu het prachtige verhaal vertellen over het brouwen van het bier in de middeleeuwen. En dat sluit mooi aan bij alle grachtvondsten die in de jaren ‘60 zijn gedaan.” “Op de zolder van het kasteel staan ongelooflijk veel kratten met scherven en vondsten die in de jaren ‘60 in de slotgracht zijn gevonden, veel mensen weten dit niet”, gaat Zeelenberg verder. “Hier zitten heel veel scherven tussen van bierkruikjes.” “Het zijn wel honderden kratten”, zegt Knuijt trots. “Straks kunnen we het hele verhaal laten zien. Van de oven waar het bier gebrouwen werd, tot het scherfje van de bierkruiken.”

De eerste stap is gezet, de keuken uit de kelder is weg, de vloer is eruit en de klinkervloer die er onder lag is weer zichtbaar”, vertelt Knuijt. “De volgende stap is nu het opgraven. Hier hebben we archeologische bureaus voor nodig. Daarna moeten we kijken hoe we het permanent zichtbaar kunnen maken en de laatste stap is het ontwerp voor de inrichting van de middeleeuwse bierbrouwerij en hoe we het verhaal delen met bezoekers.” Hun ogen lichten op vol enthousiasme als ze er over vertellen. “Straks stappen de bezoekers binnen en zullen dan op een eigentijdse manier met geluid en informatie beleven dat ze in een brouwerij staan. Je ruikt de hop, er liggen gereedschappen en bierkruiken. Je doet bijvoorbeeld een deksel van het biervat en je ziet de informatie. Het thema ‘bier’ spreekt mensen aan. We krijgen al veel enthousiaste berichten”, vertelt Zeelenberg.

Goud
“De brouwoven is één project van een groter plan. We willen kasteel Ammersoyen weer neer zetten als een middeleeuws kasteel. De archeologische vondsten in de slotgracht zijn onze troef. Daarmee hebben we goud in handen. Dit was één van de grootste archeologische vondsten die in Nederland bij een kasteel is gevonden”, aldus Zeelenberg.

Kasteel Ammersoyen is er klaar voor om het middeleeuwse verhaal te vertellen, maar heeft daarbij wel steun nodig. Er is een speciale website, met daarop alle informatie. Terwijl we op de oude vloer in de kelder staan en het gissen is waar precies de brouwoven zal zitten, zegt Zeelenberg: “Het is best spannend, want we hebben alleen die twee foto’s. We hebben geen idee wat we aan gaan treffen, maar we hebben wel goud en straks is kasteel Ammersoyen een zeldzame belevenis rijker.”

www.glk.nl/bierbrouwerij

Meer berichten