Logo detorenbommelerwaard.nl


Bert van Leur tussen enkele van zijn vele schilderijen.
Bert van Leur tussen enkele van zijn vele schilderijen.

Hele oeuvre in verkoop voor goed doel KiKa

ZALTBOMMEL - De uit Heerenveen afkomstige Bommelaar Bert van Leur, wellicht beter bekend als de banketbakker uit de Waterstraat, schildert al van ver voor zijn pensioen mooie schilderijen. Een hobby die hem door zijn vrouw aangedragen is door hem met vaderdag een schilderskist en een paneel te geven. "Mijn broer was ook kunstenaar en mijn vrouw dacht, misschien heeft Bert wel dezelfde genen", vertelt Van Leur ons in zijn pittoreske huiskamer. "In al die jaren heb ik misschien wel honderden schilderijen gemaakt, maar nu mijn vrouw hulpbehoevend is geworden ga ik stoppen met de hobby." Bert gaat voor zijn vrouw zorgen als mantelzorger en gaat alle aanwezige schilderijen verkopen. "Ik heb er veel te veel gemaakt. De opbrengst is voor KiKa." Je kan ook niet rondkijken in huize van Leur of er hangt wel ergens een echte 'Van Leur'. Diverse stijlen en technieken heeft Bert zich door de jaren heen eigen gemaakt. Zo schildert hij in olieverf, aquarel en acryl. "De laatste tijd teken ik ook veel met stiften."Een van de kunstwerken in viltstift prijkt dan ook onder de glasplaat die de tafel in de huiskamer beschermt.

Een bepaalde periode uit zijn leven zie je terug in zijn werken. "De koeien hebben me geïnspireerd tijdens mijn hobbymatige baantje als monsterafnemer bij de boeren. Dit heeft me ook een keer een opdracht opgeleverd om een muurschildering te maken in een enorme boerenschuur." Naast de koeien zit er ook wel modern werk bij. Voor iedere kunstliefhebber is er wel wat te vinden. "Het meeste heb ik mezelf aangeleerd, maar ik ben ook twee jaar op les geweest in de Muzerije in Den Bosch. Die hebben me toch wat technieken opgeleverd die je jezelf moeilijk aan kan leren. Ook veel inspiratie." Van Leur heeft geëxposeerd in de Muzerije, Kasteel Ammersooijen en in het voormalig Apollohotel in Zaltbommel.

Als bakker was Bert ook creatief. Hij maakte bij de opening van de brug Zaltbommel een replica van suikergoed. Hiermee haalde hij de landelijke pers. Ook de suikeruitvoering van de karakteristieke Bommelse Toren sierde ooit de etalage van de ambachtelijke banketbakkerij in de Waterstraat.

De nog voorradige werken in het woonhuis van Van Leur worden op zaterdag 27 en zondag 28 mei van 10.00 tot 17.00 uur verkocht op de Ketelsteeg 6a in Zaltbommel. Alle werken mogen weg voor de symbolische bedragen van twintig tot vijftig euro. "Het voornaamste is dat ik niet zoveel spullen hoef te verhuizen. Het huis staat te koop. De tuin en de zorg voor mijn vrouw is niet meer te combineren."

1 reactie
Meer berichten