Logo detorenbommelerwaard.nl


De kinderen op de Sint Odradaschool in Alem (foto) en op de Mrg. Zwijsenschool in Kerkdriel krijgen al jaren muziekles. Sinds een jaar hebben ook De Meidoorn in Kerkdriel en de Dekenwehmeyerschool in Velddriel muziekles opgenomen in hun onderwijsprogramma.
De kinderen op de Sint Odradaschool in Alem (foto) en op de Mrg. Zwijsenschool in Kerkdriel krijgen al jaren muziekles. Sinds een jaar hebben ook De Meidoorn in Kerkdriel en de Dekenwehmeyerschool in Velddriel muziekles opgenomen in hun onderwijsprogramma.

Hoger niveau muziekles op basisscholen in Maasdriel

REGIO – De Meidoorn in Kerkdriel en de Deken Wehmeyerschool in Velddriel hebben aan het begin van schooljaar 2016/2017 muzieklessen geïntroduceerd op hun basisscholen. Directeuren Egon van Erven van De Meidoorn en John Leijdekkers van de Dekenwehmeyerschool zijn erg enthousiast over het muziekonderwijs. Zij dienden voor april 2016 een aanvraag in voor subsidie bij het Rijk om het muziekonderwijs op hun scholen naar ene hoger plan te tillen. Die subsidie kregen zij en nu doet ook Gemeente Maasdriel nog een duit in het zakje. Wethouder Anita Sørenson: "De gemeente ondersteunt muziekonderwijs van harte. Het past prima in het programma 'Krachtige kernen'. Scholen gaan samenwerken met onder andere muziekverenigingen, dat soort initiatieven juichen wij als gemeente heel erg toe." In totaal heeft de gemeente 33.000 euro vrijgemaakt, verspreid over drie jaar. Dit geld wordt toebedeeld aan de scholen in de regio die starten met het muziekonderwijs.
Leijdekkers en Van Erven willen een voorbeeld zijn voor andere scholen en moedigen scholen aan om muziekonderwijs in hun lesprogramma opnemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat muziek goed is voor het jonge kind: het stimuleert onder andere de creativiteit en de motorische ontwikkeling. Leijdekkers: "Het is fantastisch om te zien hoe ritmisch de kinderen zijn. Onlangs hield La Harpe een aantal workshops op onze school. Kinderen werden zo enthousiast dat zij hierna een instrument hebben gekozen om deze te bespelen". De twee scholen hebben in het eerste jaar Main Music School gevraagd om muziekonderwijs te geven, maar het doel is dat docenten van dit onderwijs leren zodat zij op den duur zelf muziekles kunnen geven. Het tweede jaar verzorgt Main Music School nog een ondersteunende en begeleidende rol en in het derde jaar moet de docent het alleen kunnen. De methode kent veel variëteit: van het bespelen van instrumenten tot het bezoeken van concerten. "Daarnaast is de muziek anno 2017 ook geïntroduceerd: leerlingen krijgen ook les in hiphop en hoe DJ's met computers aan de slag gaan.
Momenteel hebben al zeven andere basisscholen in gemeente Maasdriel een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk. Van Erven: "Vrijwel alle elf basisscholen zijn er positief over het programma. Echter, niet iedereen kan het onderwijs nu al inpassen. Muziekonderwijs is erg bewerkelijk, het vraagt veel inspanning voor een juiste methode en het benaderen van partijen." Twee scholen, de R.K. Sint Odradaschool in Alem en de Mgr. Zwijsenschool in Kerkdriel, hebben al jaren een professionele muziekdocente in dienst. Zij maken hierdoor geen aanspraak op de subsidie.

reageer als eerste
Meer berichten