Logo detorenbommelerwaard.nl


De regionale rugbytoppers genieten van de huldiging in het gemeentehuis van Maasdriel. Topsporters die vrijwel alle dagen van de week trainen. v.l.n.r. wethouder Anita Sörensen, Gyan van den Bogert, Eli Leber, Burgemeester Henny van Kooten en Juun Pieters. Foto: Wout Pluijmert
De regionale rugbytoppers genieten van de huldiging in het gemeentehuis van Maasdriel. Topsporters die vrijwel alle dagen van de week trainen. v.l.n.r. wethouder Anita Sörensen, Gyan van den Bogert, Eli Leber, Burgemeester Henny van Kooten en Juun Pieters. Foto: Wout Pluijmert (Foto: Wout Pluijmert)

Rugbyspelers gehuldigd in Maasdriel

Burgemeester Henny van Kooten monsterde in de raadszaal van het gemeentehuis in Kerkdriel zijn gasten. Hij had het volledige rugby jeugdteam van The Dukes uit Den Bosch voor zich. Het team werd daar gehuldigd omdat ze onlangs nationaal kampioen zijn geworden. In dat team zitten drie inwoners van zijn gemeente: Juun Pieters uit Ammerzoden, Eli Leber uit Hedel en Gyan van den Bogert uit Heerewaarden.

KERKDRIEL - Het team, dat bestaat uit 15- en 16-jarigen, stond in Amsterdam in de finale tegen BRC uit Breda. Het is een uiterst talentvolle lichting van The Dukes, want een deel van het team was in een jongere categorie ook al eens nationaal kampioen.

Het team was blij met de ontvangst in Kerkdriel. "Toen wij hoorden dat Juun en Gyan hier werden uitgenodigd hebben wij besloten met het volledige team mee te gaan. Allemaal in ons rugbytenue. Dat maakt het toch weer leuker. Vanuit Den Bosch hebben wij niets vernomen", legt Daaf Stuijfzand, captain van het team uit. Op de vraag of er bij het rugby veel blessures zijn haalt Stuijfzand zijn schouders op. "Omdat de sport zo hard is hebben wij allemaal wat meer spiermassa dan voetballers. Maar ook bij ons breekt wel eens iemand wat. Maar het respect voor elkaar is denk ik bij geen enkele andere sport zo groot. In de finale tegen Breda, waarvan veel jongens elkaar van school kennen, is het hard tegen hard, maar na afloop zijn wij weer vrienden." De burgemeester had voor de plaatselijke leden - hij noemde ze The Dukes of Driel - een oorkonde. De drie mannen waren vereerd met de aandacht van de gemeente. Gyan van den Boogert, geboren in Hedel, begon elf jaar geleden op zijn vijfde al met rugby. "Ik kwam via een kennis van mijn vader in contact met rugby en dat blijft voor altijd mijn sport." Bij Juun Pieters is het niet anders. "Ik heb heel even bij Jan van Arckel gevoetbald maar ben al snel naar de turven bij het rugby gegaan."

Pieters in lijnspeler en is tweede center en spelverdeler. "Mijn taak is om de bal te verplaatsen in de richting waar de ruimtes zijn." Gyan staat in het veld naast Juun als eerste center. "Mijn rol wijkt niet veel af van die van Juun." De beide streekgenoten lijken door te stomen naar de hoofdmacht van The Dukes en maken mogelijk kans om deel uit te gaan maken van het nationale team.

Zij maken nu deel uit van de rugby-academy in Rosmalen. Daar trainen ze vrijwel elke dag, met uitzondering van de wedstrijddagen. Zij leven nu al bijna als een full professional. Volgend seizoen maken ze bij hun vereniging The Dukes de stap naar de Colts, waar zij tot hun 19e gaan spelen. De rugbywereld ligt voor hen open.

Reageer als eerste
Meer berichten