Logo detorenbommelerwaard.nl


Voorzitter ton van Balken, Maria van Gerwen en de zeven hoofsponsoren van het Beeld Sint Maarten. Zij staan om een studiemodel van het uiteindelijke beeld. Foto: Robert van Dijk
Voorzitter ton van Balken, Maria van Gerwen en de zeven hoofsponsoren van het Beeld Sint Maarten. Zij staan om een studiemodel van het uiteindelijke beeld. Foto: Robert van Dijk (Foto: Robert van Dijk)

Replica's bronzen beeld Sint Maarten

Stichting Beeld Sint Maarten in Zaltbommel zamelt een geldbedrag in om een bronzen beeld te plaatsen van de patroonheilige Sint Maarten in Zaltbommel. Zeven mensen en bedrijven werden afgelopen week in het zonnetje gezet voor hun bijdrage.

Zaltbommel - Sint Maarten staat inmiddels symbool voor de mantelzorgers. Stichting Beeld Sint Maarten heeft zich ten doel gesteld om een mooi beeld te plaatsen in de stad Zaltbommel. De middelen moeten bijeengebracht worden door giften. Hiervoor zijn een aantal mensen en bedrijven benaderd maar ook kunnen er penningen gekocht worden waarvan de opbrengst ten goede komt van de realisatie van het beeld. Inmiddels hebben een zevental mensen en bedrijven een substantieel bedrag gestort in het fonds. Het bestuur vond het dan ook niet meer dan op zijn plaats deze mensen eens extra in het zonnetje te zetten. Onder het toeziend oog van vele belangstellenden was het de eer aan de voorzitter van de stichting, Ton van Balken, om deze mensen een kleine replica van het beeld te overhandigen in de Gasthuiskapel. Namens Hitachi in Zaltbommel mocht Frans van Rijn het beeldje in ontvangst nemen. Vervolgens was aanwezig Melvin Rademaker voor FSV, Edwin van de Waal namens de Van Voorden Stichting, Victor van de Pas voor Sachem Europe en Huibert van de Ven voor zijn eigen firma Van Der Ven. Op persoonlijke titel was er nog een beeldje voor Nijman Camelot. Deze mensen waren zeer verheugd over het mooi geschenk in een passende verpakking.

Het bestuur heeft een voorkeur uitgesproken over de plaats waar het bronzen beeld zou moeten komen te staan maar hier moet de gemeente nog een spreekwoordelijk ei over gaan leggen. Ton van Balken probeerde zijn oud collega, wethouder Han Looijen een uitspraak te ontlokken maar natuurlijk kopte deze de bal politiek direct terug.

De kunstenares van het beeld, Maria van Gerwen, vertelde vol passie hoe de vorm tot stand was gekomen. Het bronzen kunstwerk is een voorstelling van Sint Maarten op zijn paard welke de mantel deelt met een bedelaar. Er is bewust gekozen voor een 'doorzicht verbeelding' omdat dit verhaal van Sint Maarten zich afspeelde bij een stadspoort, de stadspoort van Amiëns.

Voor die mensen die een bijdrage willen leveren zijn er nog steeds penningen te koop. Deze kunt u bestellen via www.beeldsintmaarten.nl of bij Maria van Gerwen in de Kerkstraat. Het benodigde bedrag is nog niet bereikt, maar de stichting heeft goede hoop. In de planning staat dat het beeld op 11 november 2018 zal worden onthuld en dan het liefst aan de Bossche poort, als het aan de stichting zelf ligt.

Reageer als eerste
Meer berichten