Logo detorenbommelerwaard.nl


Wim en Janny Ermstrang beheren, met hulp van het Geldersch Landschap, al 37 jaar de Oude Moestuin aan de Dwarssteeg 1 in Brakel. De twee onderhouden de tuin dankzij giften van bezoekers. En mocht je van je tuinbank af willen, bij de Oude Moestuin is 'ie welkom!
Wim en Janny Ermstrang beheren, met hulp van het Geldersch Landschap, al 37 jaar de Oude Moestuin aan de Dwarssteeg 1 in Brakel. De twee onderhouden de tuin dankzij giften van bezoekers. En mocht je van je tuinbank af willen, bij de Oude Moestuin is 'ie welkom! (Foto: Mieke Boelen)

3500 plantensoorten in Oude Moestuin

Al 37 jaar beheren Wim (71) en Janny (69) Ermstrang De Oude Moestuin op landgoed Brakel in de Bommelerwaard. Behalve de 3500 plantensoorten, is het ook een ontmoetingsplek.

door Mieke Boelen

Brakel - "Onze tuin", zegt Wim Ermstrang trots. "Want zo voelt het, kwam op ons pad, toen ik in 1978 om gezondheidsredenen thuis kwam te zitten. In 1981 hebben we het perceel van 1100 vierkante meter zelf aangelegd. Ik was al donateur van het Geldersch Landschap en heb een cursus bloementeelt gevolgd en Middenstand gehaald." Het paar, dat hun ziel en zaligheid in de tuin steekt, is er vrijwel dagelijks te vinden. "We doen alles samen, anders kun je het niet. Het is niet alleen onderhoud maar ook stekken, zaaien en contact met bezoekers. De grote klussen worden door het Geldersch Landschap, waarmee het contact goed is, gedaan." Tijdens een wandeling door de rustgevende tuin is de uitleg een genot, want van alle planten weten beiden de namen te noemen. Het is een bijzondere tuin met onder meer inheemse en wilde planten, een pindakaasplant, bananenboom ('Die bloeit nu!'), kakivruchten, kweeperen, aardplant ('Die stond vroeger op de korenvelden'), kuipplanten, cactussen en honderd soorten tomaten uit 1800. "En we zijn voor niemand concurrent!" Ineens vliegt er een ooievaar over. "Die hebben we ieder jaar. 't Is prachtig voor de mensen, eigenlijk iets extra's." Voor de jong en oud is het een lustoord. "Zelfs voor kinderen, want die vinden jonge vogeltjes en kikkers prachtig."

Enthousiast vertellen Wim en Janny Ermstrang over het bezoekersaantal. "Vorige zondag hadden we 347 bezoekers en er komen veel groepen, overal vandaan. Ook autistische mensen en mensen die ernstig ziek zijn geweest, want die vinden hier rust." Het sociale aspect staat hoog in het vaandel. "Er staat een gratis kopje koffie klaar voor tuinliefhebbers en er komen ook mensen met problemen, die hun verhaal kwijt willen en soms uren blijven zitten." Wijzend naar de tuinbanken: "Die zijn aan vervanging toe en wij moeten het van de giften hebben. Lachend: "Misschien zijn er mensen die hun tuinbank weg doen, dan zijn wij er heel blij mee!" De vrijwilligers pur sang kregen dertien jaar geleden een Koninklijke Onderscheiding. "We waarderen het enorm dat mensen ons hebben voorgedragen en we dragen het lintje altijd als er een groep komt." Vastberaden zijn ze over hun grote passie. "We doen het voor de fun en hopen dit nog lang te kunnen doen."

De Oude Moestuin is gratis toegankelijk en is nog geopend van 13.00 tot 17.00 uur op de eerste en derde zondag van augustus en de eerste zondag in september.

www.oudemoestuin.nl

Reageer als eerste
Meer berichten