Logo detorenbommelerwaard.nl


Irene en Andre sparen al enige jaren de plastic en metalen doppen voor de goede doelen. De opbrengst gaat naar het KNGF en naar andere goede doelen. Deze goede doelen worden gekozen in samenspraak met de andere inzamelaars.
Irene en Andre sparen al enige jaren de plastic en metalen doppen voor de goede doelen. De opbrengst gaat naar het KNGF en naar andere goede doelen. Deze goede doelen worden gekozen in samenspraak met de andere inzamelaars.

Doppen sparen voor het goede doel

Irene en Andre van Keulen uit Ammerzoden sparen plastic en metalen doppen voor diverse goede doelen. De plastic doppen sparen ze voor opleidingen van hulphonden welke getraind worden door KNGF. De metalen doppen, ook wel kroonkurken genoemd, worden gespaard voor een andere organisatie. Hier wordt altijd in overleg met de spaarders een nader te bepalen goed doel voor vastgesteld. Bij deze doppen mogen ook lege frisdrankblikjes ingeleverd worden. Dit is ook aluminium en kan tegen een kiloprijs worden ingeleverd. Dit doen de spaarders samen via een depot in Brabant.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Irene en Andre sparen al ruim twee jaar voor de goede doelen. "Elke plastic dop die in de kliko verdwijnt is toch zonde", vertelt Irene me met enige weemoed. "De pakken van de pap en de melk mogen tegenwoordig bij het plastic in de afvalstroom maar de doppen zouden wij graag hebben. Deze leveren we in op een speciaal depot. Daar worden ze op kleur gesorteerd door mensen van de sociale werkvoorziening en zo gaan ze naar de fabriek die er weer nieuwe plastic spullen van maakt." Ze weet de hele traject te benoemen. Zelf heeft ze eens in de week een 'sorteeravond' samen met haar man. "Het zou wel fijn zijn dat de doppen schoon aangeleverd worden, anders gaan de zakken zo stinken." Het mogen doppen zijn van flessen en van pakken. Maakt niks uit, alles wordt verzameld. De fabrikant die de doppen uiteindelijk verwerkt keert niet uit in euro's, maar besteedt het bedrag rechtstreeks aan de opleidingen van KNGF. Ook het voer en de huisvesting van deze honden wordt door de fabrikant gefinancierd. Vorig jaar zijn er 7 miljoen doppen bijeen verzameld. Hier kunnen zeven honden voor getraind worden.

De metalen doppen en de blikjes worden via een ander depot verwerkt en die gaan uiteindelijk naar de 'oudijzerboer'. Hier wordt wel in euro's uitbetaald en deze euro's gaan telkens naar drie goede doelen. De ruim 75 inzamelaars, zoals Irene en Andre, hebben daar samen een stem in. "Dit is een Hospice in Waalwijk, een woongroep voor mensen met een beperking welke ook een restaurant bestieren en een organisatie die minderbedeelden ondersteunt." Het stel heeft er een leuke hobby aan.

Ook brengt het echtpaar de krant rond in alle vroegte en er zijn dan mensen die de doppen in een tasje aan de deur hangen. De krantenbezorgers nemen dan de doppen weer mee. Zo slaan ze twee vliegen in één klap. Natuurlijk mogen de doppen bij Andre en Irene aan de voordeur gelegd worden aan de Heiligenweg 7 in Ammerzoden. Ze wonen aan het einde van de pad, tegenover het kasteel. Liefst de doppen schoon aanleveren dat scheelt ze een hoop werk.

Reageer als eerste
Meer berichten