Logo detorenbommelerwaard.nl


Foto. Drie van de heren poseerden onder het burendagspandoek in de achtertuin. V.l.n.r. Samson, Abdulkadir en Simon.
Foto. Drie van de heren poseerden onder het burendagspandoek in de achtertuin. V.l.n.r. Samson, Abdulkadir en Simon.

Hedelse statushouders integreren tijdens Burendag

Zaterdag 23 september was het de jaarlijkse, landelijk Burendag. Voor de vijf statushouders die midden in het centrum van Hedel wonen was dit een mooie aanleiding om eens kennis te maken met de buurt waarin zij wonen. Ze waren voornemens de Nederlandse buren te trakteren op Nederlandse hapjes en natuurlijk gerechten uit de landen van herkomst, Somalië en Eritrea.

door Robert van Dijk

Hedel - De vijf heren hadden in de gehele buurt een uitnodiging in de brievenbus gedaan en gingen vervolgens een paar dagen later de adressen persoonlijk weer langs om de reacties in ontvangst te nemen.

Een van de grappige reacties was dat een buurtgenoot het een goed idee vond wat de mannen hadden bedacht zodat ook hij eens kennis kon maken met zijn buurt. In totaal kwamen zo'n zestig buren af op het spontane initiatief van Samson, Kubrom en Simon uit Eritrea en van Abdulkadir en Abdullahi uit Somalie. Uiteraard worden ze met de Nederlandse gerechten geholpen door mensen van de Rotary en de Lionsclub. Deze twee verenigingen ondersteunen de statushouders waar ze kunnen. Voor de inheemse gerechten is gekozen voor Enjera uit Eritrea en Sambusa uit Somalië.

De vijf jongens doen echt hun best in de Hedelse gemeenschap opgenomen te worden en het leek ze dan ook erg gezellig dit te organiseren. Ook hebben een aantal jongens zich aangemeld bij een vereniging en houden ze zich bezig met vrijwilligerswerk in de regio.

De jongens volgden allemaal een beroepsopleiding in hun thuisland maar kunnen hier nog niet aan het werk. Ze zijn onder andere opgeleid als metaalbewerker, electriciën en conducteur. Abdullahi is zelfs opgeleid als instrumentmaker in een ziekenhuis. Handige jongens waar we in onze Nederlandse samenleving nog best mee vooruit kunnen.

De mannen wonen gezamenlijk in het huis op de Dreef in Hedel. Abdalkadir woont er zelfs al vijf jaar. Ze spreken de Nederlandse taal redelijk en het ogen gezellige knapen die met dit initiatief een stapje dichter bij een goede integratie in het Hedelse zijn komen te staan. Het weer was in ieder geval prima en het was een gezellige boel geworden in de achtertuin van deze vijf 'inheemse' buren.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox