Logo detorenbommelerwaard.nl


Met man en macht werd in 1995 gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen. Foto: Henk Brants.
Met man en macht werd in 1995 gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen. Foto: Henk Brants.

Tentoonstelling over de overstromingen in Hedel

De Bommelerwaard is een eiland. Omringt door de rivieren de Waal en Maas. Door de eeuwen heen is de Bommelerwaard een gebied dat verschillende overstromingen heeft gekend.

Hedel - Deskundigen gaven aan dat het ongeveer eenmaal in de 250 jaar voorkwam dat het water zo hoog werd. Echter kort na elkaar in 1993 en 1995 stond het water van rivieren zeer hoog. In 1995 steeg het water tot 7.50 meter boven NAP. Dit was nog 20 centimeter hoger als in in 1993. De provincie Gelderland vreest een doorbraak van de Waaldijk. De alarmfase wordt afgekondigd. Alle inwoners van de Bommelerwaard moeten evacueren. 45.000 inwoners en de dieren moeten vluchten. Dit heeft veel losgemaakt. Van huis en haard verdreven. De Waaldijk staat op springen. Bij Hurwenen begint de dijk te scheuren. Met man en macht wordt gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen.

In onze regio, het land van Maas en Waal, de Tieler- en Culemborgse waard en de Bommelerwaard moesten in totaal 200.000 mensen evacueren. Een enorme operatie. Op 2 februari begint het water te zakken en op 5 februari 1995 komt de tijding dat iedereen weer naar huis mag. Het tij is gekeerd en dijken bleven het houden. Van het hoogwater en zijn gevolgen heeft het Hedels Historisch Museum een fototentoonstelling gemaakt die tot en met 14 oktober op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en maandag van 19.00 tot 22.00 uur te bezichtigen is.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox