Logo detorenbommelerwaard.nl


Harrie van Oers (l.) en Tonnie van Dulmen voor de prachtige koepel-volière met onder meer blauw-gele ara’s, rode ibis, parelhoenders, jufferkraanvogels, witte mandarijnen en een fazant.
Harrie van Oers (l.) en Tonnie van Dulmen voor de prachtige koepel-volière met onder meer blauw-gele ara’s, rode ibis, parelhoenders, jufferkraanvogels, witte mandarijnen en een fazant.

'Meer liefde voor dieren dan je denkt'

Op Werelddierendag, 4 oktober, gaat extra aandacht uit naar dieren, maar in het Kleindierwandelpark in Hedel is dat iedere dag het geval. In het drukbezochte dierenpark, dat altijd is geopend, zijn zestig dieren te zien. Het draait op vrijwilligers en die hebben het perfect voor elkaar.

door Mieke Boelen

Hedel - Enthousiast vertellen beheerder Tonnie van Dulmen (63) en mede-oprichter Harry van Oers (70) over 'hun' mini-dierentuin. Van Dulmen is dagelijks bezig met de verzorging van de dieren en dat doet hij 'met liefde en plezier'. Voor Van Oers, die voorzitter is van Stichting Kleindier-Wandelpark, is het zijn levenswerk: "Bijna veertig jaar geleden heb ik het mee opgestart. De verhouding met de gemeente, die het onderhoud van grote bomen doet, is nog steeds goed." Zichtbaar trots is de vrijwilliger op de blikvangers. "Vijftien jaar geleden is de waterval aangelegd en de fontein, die wel zo'n vijf meter hoog spuit, heb ik twee jaar geleden ontwikkeld." De hoger gelegen koepel met sneeuwuilen, die de bezoekers indringend aankijken, werd eerder geplaatst en de grote koepel-volière is vorig jaar gebouwd. "Dat is een super aanwinst, die we met vrijwilligers hebben kunnen realiseren door het Coöperatie Fonds van de Rabobank en dankzij het bedrijfsleven uit Hedel en Ammerzoden."

Regelmatig krijgt het bestuur de vraag hoe het Kleindierwandelpark al zoveel jaren in stand wordt gehouden. Volgens Van Oers is de dierenadoptie-actie de belangrijkste bron van inkomsten. "De inwoners van Hedel en omgeving krijgen ieder jaar een brief in de bus en kunnen dan middels schenking een dier adopteren, dat in het park blijft." Van Dulmen vult aan: "Er zijn verschillende soorten voer nodig en dat is ook duur."

Net als de bezoekers ("Er zijn hier altijd mensen"), geniet het tweetal van eenden, zwanen, konijnen, mini-varkens, fazanten, uilen, rode ibis, kalkoenen, kraanvogels, van papegaaien ("Die kunnen praten!"), van vier alpaca's en van de mooie bok.

"Er is veel meer liefde voor dieren, dan je denkt", zegt het tweetal. Volgens Van Oers is de omgang met dieren belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. "Het is waardevol als ze tegen dieren praten en ze mogen ook met Tonnie in de kooi met de dieren spelen en dat vinden ze prachtig. Aan kinderen kun je al gauw zien of ze graag met dieren omgaan. Angelo van rond de zestien, komt hier al jaren helpen en hij pakt van alles aan." Jong en oud komt graag door het park wandelen en naar de dieren kijken. Van Oers juicht het ook zeker toe dat er schoolkinderen komen. "Met Pasen komen ze vanuit De Molshoop hier eieren zoeken en het dierenpark zou ook op Dierendag meer voor kinderen kunnen betekenen."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox