Logo detorenbommelerwaard.nl


Wethouder Jan-Hein de Vreede liep zaterdag mee met tienerclub Follow uit Hedel om zwerfafval op te ruimen. Deze opruimacties hebben nut, want ieder jaar wordt er minder zwerfvuil gevonden.
Wethouder Jan-Hein de Vreede liep zaterdag mee met tienerclub Follow uit Hedel om zwerfafval op te ruimen. Deze opruimacties hebben nut, want ieder jaar wordt er minder zwerfvuil gevonden.

Maas- en Waaljutters weer actief in Maasdriel

Samen met de tienerclub Follow struinde wethouder De Vreede op afgelopen zaterdag de uiterwaarden van de Maas en de Waal af om afval op te ruimen. In totaal hebben ruim 100 vrijwilligers van tien verschillende verenigingen 1660 kilo afval opgeruimd in de gemeente Maasdriel.

Alem - Bij dit afval zaten onder andere een bureaustoel, diverse autobanden, een visstoel, een platte televisie en een houten deur. Met het jutten van de uiterwaarden dragen de verenigingen hun steentje bij aan het verminderen van zwerfafval. In ruil hiervoor krijgen zij een bijdrage voor de clubkas.

De weersvoorspelling voor zaterdag was niet zo best, maar gelukkig is het droog gebleven. De kinderen van tienerclub Follow uit Hedel hadden hun wekker gezet en stonden fris en fruitig te wachten op de afgesproken plaats. Wethouder De Vreede hielp tienerclub Follow en droeg zo ook zijn steentje bij. Ruim zes volle zakken afval was de opbrengst.

Iedere uiterwaarde van de Maas en Waal heeft zijn eigen charme en verhaal. Tienerclub Follow had een stuk bij Alem toegewezen gekregen. Het landschap wordt hier gekenmerkt door de gekanaliseerde Maas met haar bakenbomen. Een mooi stukje Nederland waar geen zwerfafval hoort te liggen. Maar na de hoogwaterperiode blijft er in het gebied zwerfafval achter.

De gemeente Maasdriel is in 2015 begonnen met het Waaljutten en in 2016 is dit uitgebreid naar de Maas. In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al veel mensen bewust gemaakt van het zwerfafvalprobleem en zijn er al diverse opruimacties geweest. De opruimacties hebben nut, want ieder jaar wordt er minder zwerfvuil uit de uiterwaarden gehaald. "Deze aanpak is een mooi voorbeeld hoe we samen kunnen werken aan een leefbaar Maasdriel", aldus wethouder Jan-Hein de Vreede.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox