Logo detorenbommelerwaard.nl


Museum Stadskasteel krijgt een kookpotje

Museum Stadskasteel heeft een Spaans kookpotje uit de 16e eeuw gekregen van dhr. Van Mil. Het museum in Zaltbommel had dit potje al sinds 2011 in bruikleen.

Zaltbommel - Het is een gebruiksvoorwerp uit de 16e eeuw dat meer dan twintig jaar geleden bij graafwerkzaamheden is gevonden in de binnenstad van Zaltbommel door dhr. Van Mil. Hij heeft recent dit kookpotje geschonken aan het museum.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw hebben de verschillende winkelstraten van het zogenaamde 'assenkruis' in de binnenstad van Zaltbommel maandenlang open gelegen. De riolering werd vervangen en de winkelstraten werden heringericht. Van Mil vindt dat het voorwerp vanwege de plaats waar het gevonden is, ook daar moet blijven. "Het potje komt uit Bommel en hoort daar dus ook in het museum."

Grape
Op de foto zie je de Grape (of driebeen) ofwel een geglazuurd kookpotje van aardewerk. Het is vrijwel helemaal gaaf en heeft sporen van roetaanslag. In de late middeleeuwen werd dit veel gebruikt om hierin boven een vuurtje het eten te koken.

Museum Stadskasteel zegt de heer van Mil heel hartelijk dank en het voorwerp is te bezichtigen in de Maarten van Rossemkamer van het museum.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox