Logo detorenbommelerwaard.nl


Een echte Bommelaar

... pur sang. Henk Welsing, oftewel Jan de Tingeling. Ik vroeg aan zijn zoon Driek, hoe zijn vader aan die bijnaam kwam. Volgens Driek ging zijn vader, Henk, samen met zijn opa, Jan, met paard en wagen langs de deuren om oud ijzer en lompen op te halen. Zijn opa liep dan vooruit met een bel te klingelen. De mensen die oud ijzer of oude kleding hadden kwamen dan naar buiten toe om het op de wagen te gooien. Vandaar zijn opa's bijnaam: Jan de Tingeling. Nadat zijn vader eind jaren 70 stierf nam Henk de klantenkring en de bijnaam over, dus Henk werd Jan. Om het nog makkelijker te maken had Henk zeven kinderen waaronder, twee zonen die ook Jan heetten.

Henk, de ouwe Welsing, werkte doordeweeks eerst bij de conservenfabriek in Zaltbommel. Toen deze haar deuren sloot heeft hij tot zijn pensioen bij conservenfabriek Hak in Giessen gewerkt. Na zijn werkdag en op zaterdag bleef ouwe Welsing oud ijzer inzamelen. Nu met een vrachtwagen in plaats van paard en wagen, maar wel met zijn bel. De laatste 20 jaar samen met zijn zoon Driek. En niet alleen in Bommel, ook in de dorpen rondom Bommel kennen de mensen hem wel.

Tot een halve eeuw geleden woonde Henk met zijn gezin in een woonwagen op het oude kampje aan de Hogeweg. Toen dit kamp moest verdwijnen heeft het gezin nog een paar jaar bij toenmalig wethouder, de heer Den Drijver, op het erf gestaan. De twee kleinste kinderen sliepen zelfs bij de familie Den Drijver binnen. Zie ik nu niet meer gebeuren. Tot er een huis vrij kwam aan de Heksenwal. Sindsdien woonde de familie Welsing aan de Heksenwal. Henk had het er naar zijn zin. Dat zag je ook aan hem als je langs zijn woning kwam en Henk zat met zijn petje op voor zijn huisje. Altijd tevreden, altijd vriendelijk en altijd tijd voor een vriendelijk praatje. Nadat zijn vrouw ruim tien jaar geleden stierf, werd hij in de watten gelegd door zijn inwonende dochter. Henk had dus niets te klagen. En dat deed hij ook niet.

Helaas is Henk afgelopen week overleden. Want in tegenstelling tot Superman, wiens bijnaam de man van staal is, was de man van ijzer niet onkwetsbaar.

Dus mensen, als u vrijdagmiddag Henk nog een keer langs ziet rijden met paard en wagen, helaas is de wagen nu een rouwkoets, toon dan respect voor deze grote kleine man. Tingeling...

Meer berichten
Shopbox