Logo detorenbommelerwaard.nl


Parochianen

door Bert van Kessel

Goed nieuws voor de katholieken in ons gebied. Zowel de kerk in Velddriel als die in Alem mogen godshuis blijven. Althans voor de komende vijf jaar. Dan wordt opnieuw bekeken of het zin heeft de kerkdeuren langer open te houden. In ieder geval is de kou even uit de lucht. Met dank vooral aan de actiegroep uit Velddriel. Hun inspanningen zijn niet voor niets geweest.

Het aantal kerkgangers is de laatste decennia zeer fors afgenomen. Dan hoor je mensen zeggen: "Ik heb de kerk niet meer nodig om mijn geloof te belijden." Bidden kan inderdaad op ieder moment van de dag en op elke willekeurige plaats. De wekelijkse kerkdienst moet het dan zonder die gelovigen doen. De sociale cohesie brokkelt dan steeds verder af. Wat is er nou mooier om samen het geloof te vieren in een volle kerk.

Ik heb het zelf nog meegemaakt in Alem. Op elkaar gepropte kinderen in de twee banken achter de koster. In zondagse kleren in een afgeladen kerk. Na afloop van de dienst rennend naar de dorpswinkel van Van Lent om snoep te scoren. De mannen bleven nog even op de straat voor de kerk staan om de week door te nemen. Of ze gingen naar het café op de hoek voor een alcoholische versnapering. Kortom: het was goed toeven op zondag na de Heilige Mis.

Waar ging het mis? In ieder geval door de toename van onze welvaart. De kerk neemt dan blijkbaar ineens een minder belangrijke rol in. Als ouders niet meer ter kerke gaan, dan gaat hun kroost ook niet meer. De aanwas stokt, er zijn geen volgelingen meer. Daarom zie ik het toch somber in voor de kerken in Velddriel en Alem. De meerderheid van de mensen die er nog hun schouders onder willen zetten, zijn op leeftijd.

Een tijd terug kreeg ik van pastor Schevers nog een boekje van de dienst in De Leyenstein in Kerkdriel in mijn handen gedrukt. Met op de voorpagina in grote letters: 'Heer, blijf bij ons!' De Heer vraagt zich voortaan het omgekeerde af. Waarom blijven ze niet meer bij mij?

Meer berichten
Shopbox