Logo detorenbommelerwaard.nl


Windmolens

door Bert van Kessel

Ze gaan er komen. Dat durf ik te voorspellen. Tussen de A2 en het spoor bij Zaltbommel verrijzen er op termijn drie kolossen van windmolens. Met een ashoogte van 120 meter. Je hebt geen navigatie meer nodig in onze streek. Gewoon naar boven kijken naar ronddraaiende witte wieken. Dan weet je direct welke afslag je moet nemen. Er staat er al eentje bij Orthen. Van verre te zien, een niet te missen object. Gezichtsbepalend, net als bij kerktorens. Maar dat zijn miniatuurtjes geworden bij die reuzen.

En er komen er nog meer. Op de Martinus Nijhoffbrug is er straks geen ontkomen aan. Dan doemen er aan de horizon elf witte gevaartes in noordelijke richting op. Windpark Deil is de naam, bij het beruchte knooppunt. Een lokale pluimveehouder heeft nog geprobeerd om het tegen te houden. Hij vreest voor geluidsoverlast. Maar ook hij is als enkeling kansloos tegen zo'n groot project. Windturbines met een tophoogte van liefst 210 meter. Alles moet wijken voor duurzame energie. Daar kan toch niemand op tegen zijn?

Het bederft mijn uitzicht

Ik vind het helemaal niks. Ik noem het luchtvervuiling voor ons zo mooie landschap. Het bederft mijn weidse uitzicht. Zijn er geen andere vormen van groene energie die minder prominent aanwezig zijn? Bijvoorbeeld grote graspercelen vol leggen met zonnepanelen. Die zie je alleen liggen als je er langs komt. Achter het binnenkort te openen mountainbiketerrein op de voormalige vuilstortplaats aan de Ketelsteeg in Zaltbommel pakken ze het goed aan. Daar komt een nog aan te leggen solarpark.

De Sint-Maartenskerk als baken, al eeuwenlang. Daar werd met de komst van de nieuwe brug over de Waal al aan getornd. En nu krijgt het ook nog gezelschap van ratelende monsters. Natuurlijk zijn er straks te weinig windmolens om aan de groeiende groene energievraag te voldoen. Dus komen er nog meer. Alle open Bommelerwaardse gebieden lopen gevaar. Daar staat ontegenzeggelijk de meeste wind. De meest in het oog springende locatie is natuurgebied het Munnikenland. Plaats genoeg. Desnoods in de nabijgelegen uiterwaarden van de Waal. Slot Loevestein krijgt slagschaduw.

Meer berichten
Shopbox