Logo detorenbommelerwaard.nl


Goed ingepakte muzikanten zorgen tijdens de kerstnacht voor een warm gevoel. Zowel de jongeren als de ouderen van de fanfare pikken het elk jaar weer op om de traditie, ingezet door Driekske van Wordragen, inmiddels al 100 jaar in ere te houden.
Goed ingepakte muzikanten zorgen tijdens de kerstnacht voor een warm gevoel. Zowel de jongeren als de ouderen van de fanfare pikken het elk jaar weer op om de traditie, ingezet door Driekske van Wordragen, inmiddels al 100 jaar in ere te houden. (Foto: Robert van Dijk)

Al ruim 100 jaar kerstnachttraditie

In Ammerzoden kent men al een eeuw een ongelooflijke mooie kerstnachttraditie. Driekske van Wordragen, werd in 1914 opgeroepen om het land te behoeden voor inmenging in wat later de eerste wereldoorlog genoemd zou worden. Bij het uitblijven van betrokkenheid van ons bij de oorlog, beloofde Driekske tijdens de kerstnacht dat hij elk jaar weer in zijn geboortedorp kerstmuziek zou geen spelen voor zijn dorpsgenoten.

door Robert van Dijk

Ammerzoden - Een mooie traditie welke zich al een eeuw lang voltrekt onder de lantaarns in heel het dorp. Driekske begon deze traditie samen met Johannes van Berkel en is opgepikt door leden van fanfare St. Caecilia. Nu 100 jaar later trekken er inmiddels drie groepen door het dorp om mooie kerstliedjes te spelen. Ze hebben hun 'heilige huisjes' inmiddels wel in gedachten waar een kopje koffie, worstenbroodje of een hartverwarmend borreltje klaar staat. De geschiedenis is bekend bij de authentieke Ammerooise bevolking, maar mensen die er van buitenaf komen wonen, worden toch altijd tijdens hun eerste kerstnacht aangenaam verrast.

Bij deze 100e editie was het voor fanfare St. Caecilia een mooie gelegenheid om er extra aandacht aan te besteden. Er wordt op 17 december een fantastisch concert gegeven door de fanfare in de H. Willibrorduskerk in Ammerzoden. Hier zetten de muzikanten, in samenwerking met toneelvereniging de Smaokmaokers en Peets Dance Projects, een mooie weergave neer van de geschiedenis. Tevens is er dan een optreden van het beroemde Gospelkoor, The New Gospel Sensation. Samen zorgen zij voor een wervelende show, zoals al vaker te zien is geweest in het verleden.

Het bestuur van St. Caecilia is trots op hun leden die deze traditie nog steeds levend houden. "Het is een hele opgave om de vrieskou in te trekken en met je blaasinstrument heel de nacht muziek te gaan maken", vertelt één van de bestuursleden. "Buiten dat je jezelf warm moet houden is het ook belangrijk om de ventielen van de instrument aan de gang te houden. Het is al meerdere malen voorgekomen dat deze vast zaten gevroren." Voor leden van de fanfare is het geen belemmering om deze traditie in ere te houden. Alle hartverwarmende reactie van de bewoners brengen de kleine ongemakken ver naar de achtergrond.

Voor deze zelfde leden is het nu een spannende tijd. Ze zijn druk bezig om het 'concert van de eeuw' voor te bereiden. De kaarten voor dit concert zijn inmiddels verkrijgbaar bij Primera in Ammerzoden en Kerkdriel, DA Hedel en via de website. Ook is er een combiticket mogelijk met een brunch in PC de Weesboom.

www.driekske.nl

Meer berichten
Shopbox